Mevrouw Kuijpers geniet van de Qwiek.up. FOTO SVRZ
Mevrouw Kuijpers geniet van de Qwiek.up. FOTO SVRZ SVRZ

Belevingsgerichte zorg dankzij innovatie

VEERE - Locatie Simnia van SVRZ Veere is sinds kort in het bezit van een belevenistafel en locatie Waterwel heeft een Qwiek.up. De belevenistafel is een touchscreen monitor, ingebouwd in een tafel die zorgt voor talloze uren plezier. De Qwiek.up is een flexibele beamer die zorgt voor een audiovisuele beleving voor cliënten.

De Qwiek.up neemt cliënten mee in hun persoonlijke belevingswereld. De Qwiek.up toont beelden op het plafond of op de muur. Waar de cliënt het wenst. En ook de beelden kunnen afgestemd worden op de beleving van de cliënt. Zo is het mogelijk de cliënt terug te brengen in de tijd door beelden te tonen van hun geboortedorp. Door het gebruik van de Qwiek.up kan de zorgvraag van bewoners verminderen. Bij onrustige cliënten kan het zorgen voor een fijn, rustig gevoel. Maar ook tijdens de verzorging van de cliënten is de Qwiek.up een uitkomst. Hij biedt afleiding en mogelijkheden tot een praatje, terwijl de medewerker haar zorgtaken kan uitvoeren.

Belevenistafel
De belevenistafel is een touchscreen monitor, ingebouwd in een tafel. Op hoogte instelbaar zodat elke rolstoelgebruiker aan kan schuiven. Vier menu’s, met elk weer een onderverdeling, bieden talloze mogelijkheden voor de gebruikers. Zowel mensen met dementie als mensen met lichamelijke aandoeningen kunnen er mee aan de slag. Ontspanning, puzzels, muziek, foto’s van vroeger, geheugentraining; het zit er allemaal in. Bewoners kunnen zelfstandig of met elkaar, samen met familie en bezoek aan de slag. Dat is ook een doelstelling van de tafel: het brengt mensen met elkaar in contact. Samen werken, samen doen, samen genieten.
Locatiemanager Peter Kemp over de aanschaf van de belevenistafel en de Qwiek.up: "Onze doelstelling is de kwaliteit van leven bij de cliënten bevorderen. Er zijn daarin steeds meer mogelijkheden. Deze producten leveren fijne en plezierige momenten op bij het wonen. En het kan ook helpen bij het bevorderen van comfort. Het is goed om gebruik te maken van dit soort mogelijkheden als aanvulling op de dagelijkse zorgverlening."
Teamleider Joke Francke over de ervaringen met de Qwiek.up: "Ik heb met eigen ogen mogen zien wat de komst van de Qwiek.up deed met cliënten en medewerkers. Het is echt een toegevoegde waarde op de dagelijkse zorgverlening. Cliënten genieten! Terwijl Andre Rieu een wals speelde op de muur, herhaalde een cliënt continu: niet uitzetten zuster, het is zo mooi!" [l]