Voor wie niet stil kan zitten in de kerk

MIDDELBURG - De meeste kerkdiensten worden zittend op een stoel doorgebracht. Niets mis mee. Maar in Amersfoort is al meer dan 35 jaar een oecumenisch initiatief gaande, de Ruimteviering, waarbij niet alleen het hoofd en het hart, maar ook het lichaam mee doet.

Hans Blankensteijn was in 1982 de initiatiefnemer, later door hem beschreven in het boek ‘Voor wie niet stil kan zitten in de kerk’. Door de lange ervaring in Amersfoort is er een bijzondere vorm van kerkdienst ontstaan waarbij op een heel authentieke manier beweging opgenomen is in de viering, zonder dat het zweverig of sacraal overkomt. Welkom dus aan ieder die ‘in’ is voor nieuwe initiatieven op dit gebied.
Zondagmorgen zullen er uit de Ruimteviering in Amersfoort acht mensen aanwezig zijn om de Middelburgers te ‘begeleiden’. Er komt ook een cantor mee die een paar Oosterhuisliederen zal zingen, in afwisseling met de aanwezigen. Het geheel is een aansprekende en levendige de zondagmorgendienst, vanuit een bijbels-vrijzinnige traditie. De muzikale begeleiding is in handen van Bert Geleijnse en ds. Leuny de Kam verzorgt de overdenking. Zondag 2 februari om 10 uur in de Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg. www.dgwalcheren.nl [l]