Een van de onderwaterfoto's van Naomi Remijn. FOTO'S NAOMI REMIJN
Een van de onderwaterfoto's van Naomi Remijn. FOTO'S NAOMI REMIJN Foto: Naomi Remijn

'Je wilt je werk aan mensen laten zien'

NISSE - Wie denkt dat je als kunstenaar hele dagen kunt zitten broeden op een meesterwerk en verder niks hoeft te doen, omdat je toch wel een uitkering krijgt van het Rijk, heeft het mis. Het is hard werken geblazen. "Het is moeilijk om iets aan je eigen werk over te houden", zegt de jonge kunstenaar Naomi Remijn uit Nisse.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze exposeert tot en met 8 maart in Galerie T in Middelburg. Haar werk was eerder te zien in overzichtstentoonstellingen van haar school op de Biënnale in Venetië en in Rotterdam, maar dit is één van haar eerste eigen exposities sinds ze is afgestudeerd aan de opleiding ruimtelijke en grafische vormgeving van de Kunstacademie St. Joost in Breda. Galeriehouder Lia Hector, die weet dat het lastig is voor jonge kunstenaars om in de spotlights te komen, heeft haar de kans gegeven. “Ik houd mijn website en social media-kanalen goed bij, maak campagnes om op te vallen en schrijf veel galeries aan, maar vaak krijg je niet eens antwoord. Dat is teleurstellend, omdat je jouw werk wil laten zien aan zoveel mogelijk mensen en het niet voor niets wil maken. Er is echter zoveel keuze”, zegt Naomi Remijn, die is geboren en getogen in de Zak van Zuid-Beveland.

Vaak kiezen galeriehouders voor zekerheid en nodigen ze gevestigde namen uit van wie ze zeker wat werk te verkopen. Galeriehouders zoals Hector zijn uitzonderingen. Zij durft wel een gok te wagen en geeft jongelingen als Remijn een kans. De inwoner van Nisse heeft ontegenzeggelijk talent. Ze is niet voor niets met haar foto ‘Beweging’ genomineerd voor een Business Art Award, een initiatief van Business Art Service.

In de kelder van de galerie aan de Turfkaai in Middelburg laat Remijn acht onderwaterfoto’s zien. Het was een schoolproject. “Je moest iets maken over één van jouw zwaktes. Ik ben een controlfreak”, lacht ze. “Daarom liet ik stukjes textiel in water vallen om dat vervolgens te fotograferen. Het was wachten en kijken wat de kracht van het water met het textiel deed. Ik had er geen enkele controle over.”

Er hangen ook wandobjecten van textiel in Galerie T. Door middel van steekjes heeft ze verschillende vormen aan het textiel gegeven. “Ik houd van de afwisseling en wil zoveel mogelijk doen, maar ik heb een voorliefde voor textiel”, zegt Remijn. Voorlopig zorgt ze als zelfstandig grafisch ontwerper van onder meer geboortekaartjes en huisstijlen voor brood op de plank. Bovendien werkt ze parttime in een schoenenzaak. “Natuurlijk wil je als kunstenaar het liefste van je werk leven, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Het begint nu echter wel te lopen. Het zou mooi zijn als ik er over een tien jaar wel enigszins van kan leven.” Remijn is zondag (2 februari) aanwezig in de kelder van Galerie T. Meer: www.naomiremijn.com.[l]

Naomi Remijn.