Henk-Jan Minnaard en Johan Poppe. FOTO JESSICA ROVERS
Henk-Jan Minnaard en Johan Poppe. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'De pijlers zorg, respect en aandacht blijven van kracht'

MIDDELBURG – Na bijna 23 jaar heeft Johan Poppe zijn onderneming overgedragen aan Henk-Jan Minnaard. Wel blijft hij voorlopig achter de schermen betrokken bij Begrafenisverzorging Poppe, dat een begrip is op Walcheren en daarbuiten. Henk-Jan heeft binnen de regio ruim achttien jaar ervaring als uitvaartverzorger in de branche en wil met de overname de gedeelde visie op het vak verder gaan uitdragen.

DOOR JESSICA ROVERS

Henk-Jan Minnaard vertelt dat het hebben en leiden van een eigen bedrijf in eerste instantie niet een ambitie van hem was. “Voordat ik ben begonnen in de uitvaartzorg heb ik in de hulpverlening en de zorg gewerkt. Het helpen van mensen past bij mijn zijn. De hulpvraag is er in het uitvaartvak ook. Samen in overleg gaan en iets kunnen betekenen voor iemand vind ik heel mooi. Het is een klein wereldje en ik had al functioneel contact met Johan. We raakten op een gegeven moment aan de praat over een eventuele overname. Dat waren hele positieve gesprekken. Al snel was het officieel.”

Onderscheidend

Henk-Jan is van plan de naam de komende jaren aan te houden. “Wel zet ik mijn eigen naam er onder, zodat mensen weten dat ze met mij te maken krijgen. Binnenkort komt de vernieuwde website online. Vroeger hadden mensen minder voorkennis dan vandaag de dag. Ze hebben nu een duidelijker beeld van wat ze willen. Begrafenissen zijn meer uit de taboesfeer gekomen.”

Hoewel veel uitvaartondernemers zowel begrafenissen als crematies verzorgen, heeft Begrafenisverzorging Poppe bewust gekozen om zich te onderscheiden door alleen begrafenissen aan te bieden. Volgens Johan doen zij dat vanuit bijbels oogpunt. “Wij staan open voor iedereen die ons benadert, ongeacht geloof”, benadrukt Henk-Jan. “Echter moet men dan wel een keus maken voor een begrafenis. Ik zoek altijd naar wat het beste past bij wat mensen vragen. We zijn aangesloten bij het keurmerk Persoonlijke Uitvaart, wat inhoudt dat wij niet met protocollen werken. Wij doen alles in overleg”.

Voor Henk-Jan is het fijn dat Begrafenisverzorging Poppe de nodige bekendheid heeft en aanzien geniet. “Het is een solide bedrijf”, stelt hij. “Ik kan mij erg vinden in de visie en persoonlijke werkwijze van Johan. Het contact, het begeleiden en inspireren van mensen staan centraal. Bij middelgrote en grote bedrijven is dat vaak anders.”

Volgens Johan is Begrafenisverzorging Poppe voor veel mensen vertrouwd. “Ik merk dat die binding er is. Dat komt doordat de betrokkenheid naar de families toe groot is. Mensen waarderen dat. In een eenmanszaak heb je de vrijheid om net dat kwartiertje langer te blijven”, zegt hij. “Zorg, respect en aandacht zijn de pijlers en dat blijft zo”, vult Henk-Jan aan. “Ik hoop dat de mensen trouw blijven aan Begrafenisverzorging Poppe en dat ik de stabiliteit van het bedrijf in de toekomst kan handhaven.”[l]