Onderzoeken naar
zelfstandig rijden

MIDDELBURG - De provincie doet mee aan twee onderzoeken naar de effecten van zelfstandig rijden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het kost de provincie een ton. “Het kan nog tien of twintig jaar duren, maar één ding is zeker: autonoom rijden gaat een keer gebeuren”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “En dan heeft het een enorme impact. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn. Dan moet je meedoen met dit soort onderzoeken, want als Zeeland willen we geen achteraankomertje zijn.”

Het landelijke onderzoeksprogramma heet ‘Living lab de Catalyst’ en bestaat uit twaalf onderzoeken naar de effecten van autonoom rijden. “Je kijkt naar onze provincie, naar onze bedrijven en naar de behoefte die er is. Op basis daarvan maak je de keuze aan welke onderzoeken je meedoet.”

In Zeeland gaat het om een onderzoek dat wegbeheerders helpt om zich voor te bereiden op autonoom rijden en het digitaliseren van diensten. Het gaat bijvoorbeeld om de inrichting van de wegen, het verwerken van gegevens en de verantwoordelijkheid. Het tweede is een economisch onderzoek naar de kansen en risico’s voor bedrijven in de logistiek. HZ University of Applied Sciences, TNO en de Erasmus Universiteit zijn betrokken bij dit onderzoek dat twee jaar duurt.[l]