Westkapelle vierkant achter petitie voor Herrijst

WESTKAPELLE - Een groot deel van de inwoners van Westkapelle hebben de petitie voor behoud van gemeenschapsgebouw Westkapelle Herrijst ondertekend. “Duidelijker kan het signaal niet zijn”, zegt initiatiefnemer René van Gellekom.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Veere wil het van de hand doen, omdat ze de opbrengst wil steken in een nieuw multifunctioneel centrum in het dorp met een gymzaal en de basisscholen. Als de gemeente het niet van de hand doet, moet ze veel geld steken in restauratie van Westkapelle Herrijst. Het gemeenschapsgebouw op de Markt werd als één van de eerste panden opgetrokken na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Er kwam een stichting die geld inzamelde waarmee het deels is bekostigd. René van Gellekom is lid van de toneelvereniging, één van de gebruikers, en wil het gebouw niet kwijt. “Hier kunnen we bij elkaar komen. Voor verenigingen is er ook geen andere plek dan Westkapelle Herrijst. Het is maar de vraag of er in een nieuw gebouw ruimte is voor ons. Verkoop zou schadelijk zijn voor het verenigingsleven in ons dorp, terwijl dat in tegenstelling tot in andere kernen hartstikke bloeiend is.”

Hij gelooft niet dat de gemeente afspraken kan maken met potentiële kopers over voorrang voor de verenigingen. “Commerciële belangen gaan altijd voor. Een koper gaat een betaalde bruiloft niet weigeren, omdat de toneelvereniging moet oefenen. Hij wil geld verdienen. Dat is logisch." Maandag was de petitie al meer dan 880 keer ondertekend. “Ik maak de folders voor de toneelvereniging en ga altijd uit van 1100 brievenbussen. Zo’n 80 procent van de huishoudens heeft dus al getekend. Dat is duidelijk." De petitie is te vinden op de website www.petities.nl.[l]