Middelburg ziet in nieuw rapport noodzaak Trekdijk

MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg vindt dat een prognose van de Stec Groep voor Zeeuwse bedrijventerreinen de noodzaak van ontwikkeling van de Trekdijk aantoont.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In een memo aan de gemeenteraad staat dat de prognose ‘het rapport van Ecorys over de Trekdijk bevestigd’. Onderzoeksorganisatie Ecorys zei drie jaar geleden dat er in Middelburg behoefte is aan een extra bedrijventerrein. Op Walcheren zou namelijk vraag zijn naar een aantal hectare grond voor bedrijven in de logistieke sector. De Trekdijk zou daarvoor een geschikte plek zijn. De Stec Groep bevestigt dat deels in een Zeeuwse prognose, die vorige week is gepubliceerd. De groep heeft het over een terrein van tussen de vier en zeven hectare. “Locatie Souburg scoort het beste op de locatiefactoren voor deze doelgroep”, zeggen de onderzoekers echter ook.

Milieucategorie

De gemeenteraad heeft vorig jaar november besloten de Trekdijk te ontwikkelen. In tegenstelling tot het voorstel van het college van burgemeester en wethouders mogen er geen bedrijven in de milieucategorie 4.1 komen, maar is het maximaal 3.2.

Daarmee zijn logistieke bedrijven en groothandels en tankstations nog welkom. Een huisartsenpraktijk aan de rand en een onderkomen voor arbeidsmigranten lijken er niet meer te komen, zegt het college in een update. Voor zonnepanelen lijkt de driehoek in het midden van het terrein wel geschikt.

Reservoir

De opties die de Lokale Partij Middelburg (LPM) in november in een motie aandroeg hebben ook geen kans van slagen. De voetbalvereniging wil de velden niet verplaatsen, een zoetwaterreservoir is te kostbaar en voor een natuurbegraafplaats is de omgeving niet geschikt.

In het rapport van de Stec Groep staat dat er in Zeeland tot en met 2030 een vraag naar bedrijventerreinen is van maximaal 207 hectare. Gemeenten moeten aan de hand van het rapport hun plannen voor bedrijventerreinen maken en deze met elkaar afstemmen.[l]