Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. FOTO FOREIGN AND COMMONWEALTH OFFICE
Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. FOTO FOREIGN AND COMMONWEALTH OFFICE Foto: Foreign and Commonwealth Office

Four Freedoms Award voor Verenigde Naties

MIDDELBURG - De Verenigde Naties (VN) krijgt dit jaar de Four Freedoms Award. Secretaris-generaal António Guterres neemt de prijs op dinsdag 14 april in ontvangst in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

VAN ONZE REDACTIE

De Four Freedoms Awards worden om het jaar uitgereikt in de Zeeuwse hoofdstad en New York en zijn vernoemd naar een beroemde speech van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1941. Daarin wees hij vier vrijheden aan, die nodig zijn voor een duurzame democratie: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Elke van deze vier mensenrechten heeft een prijs.

De overkoepelende Four Freedoms Award ging in het verleden naar beroemdheden zoals Nelson Mandela, Kofi Annan en Angela Merkel. Dit keer krijgt de VN de prijs. Voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman zegt dat de VN zich met grote toewijding inzet voor vrede en veiligheid, voor internationale samenwerking en bevordering van het respect voor mensenrechten.

Journaliste

De award voor de vrijheid van meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa, die onder meer met haar nieuwsnetwerk Rappler als één van de weinige journalisten kritisch is op het keiharde ‘war on drugs’-beleid van de regering. Religions for Peace krijgt in april de award voor de vrijheid van godsdienst. De organisatie probeert al bijna vijftig jaar bruggen te bouwen tussen verschillende geloofsgemeenschappen. De prijs voor de vrijwaring van gebrek is voor de Rotterdamse journalist Sander de Kramer, die met zijn organisatie Sunday Foundation op vergeten plekken op de aarde, zoals Sierra Leone, ‘projecten van hoop’ opzet. De laatste award, voor vrijwaring van vrees, is voor Leoluca Orlando. Hij is de burgemeester van Palermo. “Onder zijn leiderschap heeft hij de corruptie aangepakt en is de stad getransformeerd tot een levendige plaats om te wonen en werken en een aantrekkelijke bestemming om te bezoeken."[l]