De provincie laat studenten in Zeeland volgen. FOTO SHUTTERSTOCK
De provincie laat studenten in Zeeland volgen. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Provincie volgt reizende studenten Scalda Groen

MIDDELBURG - De provincie kijkt naar het reisgedrag van studenten in Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het onderzoek is vorige week van start gegaan onder leerlingen van Scalda Groen in Goes. “We hebben bewust voor deze studenten gekozen, omdat zij vanuit alle hoeken en gaten in de provincie naar Goes komen”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

De studenten hebben toestemming moeten geven om zich via een app op hun smartphone anoniem te laten volgen. Zij kunnen ook feedback geven op de reizen. Met de reisgegevens wil de provincie meer inzicht krijgen in hun behoefte aan openbaar vervoer en eventuele knelpunten. “Wij willen ons aanbod daarop aansluiten, zodat we de omslag kunnen maken van aanbodgestuurd vervoer naar iets wat meer op vraag en data is gericht.”

De provincie denkt bijvoorbeeld aan deelauto’s, leenfietsen en een app om te carpoolen. Ze verwacht de eerste uitslagen voor de zomer. Op basis daarvan gaat het provinciebestuur in gesprek met studenten en breidt ze het onderzoek eventueel uit naar andere onderwijsinstellingen.

Alle oplossingen die uit het onderzoek voortkomen moeten uiteindelijk samenkomen in een mobiel platform waar alle Zeeuwen hun reis kunnen plannen. “Niet alleen naar school, maar ook naar het werk, de sportvereniging en een avondje uit. Daarom volgen we de studenten ook buiten schooltijd.”[l]