Waardevol toerisme

In 2019 hebben we als gemeente Middelburg de beleving van en het draagvlak voor toerisme in onze gemeente laten onderzoeken onder onze inwoners. Dit onderzoek is uitgevoerd door een bureau bij verschillende Zeeuwse gemeenten. De resultaten geven aan dat Middelburgers in ruime mate het toerisme steunen en dat ook belangrijk vinden voor de gemeente. Ook worden de voordelen positiever beoordeeld dan de nadelen en moeten we Middelburg kwalitatief verder versterken voor de toekomst. Belangrijk hierin is dat Middelburgers zien dat het aantal winkels en voorzieningen een relatie heeft met het toerisme, dat dit de lokale economie versterkt en dus ook de aantrekkelijkheid van onze gemeente.

Er zijn ook aandachtspunten. Bovenaan staat de parkeerdruk en de drukte in de stad op sommige momenten. Maar ook de zorg over de beschikbaarheid van woningen en de zorg om het behoud van cultuur, historie en natuur in de gemeente speelt bij onze inwoners. Dit alles leert ons om bewust om te gaan met de kernkwaliteiten die Middelburg heeft. En ook om nadrukkelijk oog te hebben voor de negatieve effecten van toerisme zoals; verkeer, parkeren en zwerfafval.

Middelburgers zijn trots op hun stad, en dragen dat ook graag uit. Door met elkaar, inwoners, ondernemers en gemeente, te werken aan 'waardevol toerisme' met specifieke aandacht voor het belang van onze inwoners, houden we een goede balans. Zo blijft Middelburg voor iedereen een plezierige stad!

Chris Simons
Wethouder gemeente Middelburg
c.simons@middelburg.nl[l]