'Zeeuwse Zondagen' over de gedigitaliseerde toekomst

MIDDELBURG - De nieuwe wereld raakt steeds verder gedigitaliseerd, deze ontwikkeling biedt in de nabije toekomst uitdagende mogelijkheden maar ook grote bedreigingen voor o.a. de sociale kanten van de samenleving.

Kijken we elkaar nog wel eens (r)echt in de ogen, samen een kopje koffie drinken, wordt dat een bijzonderheid waar over 30 á 40 jaar met weemoed aan terug gedacht wordt? Aan de andere kant bieden nog krachtiger computers en robots straks extra productiviteit en wordt lastig, moeilijk en zwaar werk overgenomen. Tja, wat is de toekomst, vooruitgang of bedreiging? In ieder geval een zich sterk veranderende maatschappelijke orde.

Tweede bijeenkomst

Deze tweede bijeenkomst in de serie 'Zeeuwse Zondagen' werd gehouden op 16 februari, zoals gebruikelijk in de Kloveniersdoelen in Middelburg. Inleider Thijs Pepping gaf eerst een ruime inleiding over de nieuwste communicatiemiddelen en vormen van toepassing van de digitale techniek. Voor jongeren misschien gesneden koek, maar voor de Baby-Boomers die die middag goed vertegenwoordigd waren. Al dit nieuws in de digitale wereld zal sterke invloed hebben op de individuele mens en daarmee op de maatschappelijke verhoudingen direct om ons heen. en vervolgens op de wereldorde.

Al vóór de pauze schoten allerlei vragen door de zaal (Tuinkamer van de Kloveniersdoelen), De technische en digitale vergezichten maakten wel soms wat onrustig.....is dat onze toekomst, worden zo de verhoudingen? Natuurlijk, er zal nog heel wat water door de Rijn gaan voor dat die nieuwe wereld een feit is. Maar de boodschap was (is): wees wel alert, blijf kritisch, want niet al die hoogtechnologische digitale oplossingen zijn ideaal voor een goede samenleving. Voorkom dat grote waarden zoals democratie, medemenselijkheid, compassie niet weggevaagd worden.

Na de pauze brandde het publiek los in vele vragen die rechts en links door de stof gingen. Het onderwerp is dermate groot en breed dat tijdens deze middag slechts delen konden worden behandeld, wel genoeg om aan te zetten tot verder gesprekken thuis, bij een glaasje in het café, aan tafel tijdens het eten en .....!

Dit onderwerp raakt ons allemaal, dat werd deze middag wel duidelijk. Eigenlijk zou het veel breder uitgemeten moeten worden. Nou, de kans bestaat dat Triple Eye hiertoe een initiatief neemt.

Derde bijeenkomst

De 3e bijeenkomst in de serie 'Zeeuwse Zondagen' wordt gehouden op 15 maart, aanvang 14.00 uur weer in de Kloveniersdoelen in Middelburg (kaarten verkrijgbaar in De Drvkkery, Markt 51 te Middelburg of via de site van deze boekhandel). Dan staat China centraal, nu nog weer extra interessant door de ontwikkelingen als gevolg van het coronavirus. Dan komt Oscar Garschagen, oud correspondent van het NRC in Sjanghai uitgebreid praten over de (toekomstige) nieuwe leider van de wereld. [l]