Michael Cabenda besliste de vorige wedstrijd tegen Nieuwland. FOTO JOHN BISH
Michael Cabenda besliste de vorige wedstrijd tegen Nieuwland. FOTO JOHN BISH Foto: John Bish

Wordt Zeelandia Middelburg-Nieuwland weer beslist met een kopbal?

MIDDELBURG - Jonge kinderen in het Verenigd Koninkrijk mogen tijdens de voetbaltrainingen niet meer koppen. Zeelandia Middelburg nam dit besluit al in 2016, toen de eerste signalen bekend werden dat koppen slechts is voor jonge voetballers. De hoofdmacht van Zeelandia Middelburg ontvangt zaterdag Nieuwland op de Veerse Poort. De uitwedstrijd tussen beide ploegen werd in oktober vorig jaar beslist met … een kopbal.

Uit onderzoek blijkt dat jonge voetballers en koppen niet samengaan. Oud-voetballers blijken een grotere kans te hebben om schade op te lopen. Vooral als op jonge leeftijd begonnen wordt met koppen. Bestuurslid Hans van der Sluijs van Zeelandia Middelburg bevestigt dat de club In haar beleidsplan heeft staan dat koppen voor jonge kinderen taboe is. “Sporten, en dus ook voetballen en gezondheid horen hand in hand te gaan”, aldus Van der Sluijs.

Juist een kopbal van Zeelandia Middelburg-verdediger Michael Cabenda bezorgde Zeelandia Middelburg in oktober vorig jaar de 0-1 zege in de lastige uitwedstrijd tegen Nieuwland. Een pupil is Cabenda allang niet meer. Sterker nog, hij is de nestor van het eerste elftal. Kopsterk in eigen strafschopgebied, maar ook in dat van de tegenstander.

Zaterdag treffen Zeelandia Middelburg en Nieuwland elkaar weer, ditmaal thuis bij Zeelandia Middelburg aan de Veerse Poort. De Middelburgers gaan nog steeds aan kop in de vierde klasse. Nieuwland staat op een negende plaats.

Blessures

De laatste wedstrijden speelde Zeelandia Middelburg zonder het vaste middenveld, door blessures van Joost de Kubber, Samet Dogan en Ruben van Winkelhof. Zij zijn op de weg terug. Of ze op tijd zijn voor Nieuwland was nog niet bekend bij het ter perse gaan van deze krant. De sfeer zal er zaterdag wederom goed in zitten op de Veerse Poort. Vanaf ’s morgens 8.30 uur wordt er de hele dag gevoetbald door pupillen, junioren, senioren, jongens en meiden. Met als afsluiter de wedstrijd waarin verdediger Michael Cabenda - met het hoofd of met de voeten - ongetwijfeld weer zal azen op een winnende treffer.[l]