Middelburg verwacht geen loden leidingen te vinden

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg weet niet of en waar er loden leidingen zijn binnen de gemeentegrenzen. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de VVD-fractie.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Water dat je uit een loden leiding drinkt kan schadelijk zijn, met name voor kinderen onder de tien jaar. Middelburg weet niet of er nog loden leidingen zijn in gebouwen die ze in beheer heeft. Via een campagne van GGD Zeeland zijn bewoners een paar jaar geleden geïnformeerd over het gevaar van loden leidingen, maar het college beseft dat dit niet voldoende is. Ze heeft een bedrijf gevraagd om alle leidingen in gemeentelijke gebouwen, zoals basisscholen, gymzalen en verenigingsgebouwen te checken.

Het college denkt dat het onderzoek zo’n twee maanden duurt. Ze verwacht geen loden leidingen aan te treffen ‘gezien het aantal bouwkundige aanpassingen aan de gebouwen in het verleden’. Naast het onderzoek gaat Middelburg particuliere eigenaren van panden inlichten over het gevaar van loden leidingen. Woningcorporatie Woongoed is gevraagd of ze nog gevaarlijke leidingen in haar gebouwen heeft. Dat is niet het geval.[l]