Mark Rutte (r) luister naar een vraag. FOTO HANS COLIJN
Mark Rutte (r) luister naar een vraag. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Excuses premier maken schade niet ongedaan

VLISSINGEN – Premier Mark Rutte sprak donderdag in het Arsenaaltheater in Vlissingen met Zeeuwen over de marinierskazerne. Het kabinet zette al in 2012 een handtekening onder de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen, maar heroverweegt dit besluit nu. Althans, heroverweging lijkt een politieke term. De gedachte onder de aanwezigen was: 'die kazerne gaat er echt niet meer komen in Zeeland.'

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


VVD-partijleider Rutte kwam op uitnodiging van VVD Zeeland naar Vlissingen. Hij had zijn Zeeuwse partijgenoot André Bosman, Tweede Kamerlid, meegenomen. Onder de aanwezigen in het Arsenaaltheater was de een meer uitgesproken dan de ander, maar de zaal was gevuld met boze Zeeuwen.
Rutte en Bosman mengden zich onder het publiek. Zo stonden alle aanwezigen op gelijke hoogte, in deze kwestie een slimme keuze. De Zeeuwen voelen zich namelijk niet serieus genomen.
Rutte en Bosman luisterden naar vragen, maar concrete antwoorden kwamen er niet. Toezeggingen evenmin, aangezien minister Raymond Knops de zaak van het afblazen van de verhuizing en de compensatie verder moet onderzoeken.

Onbegrijpelijk
In 2012 zijn er contracten ondertekend voor de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dat deze afspraken niet nagekomen worden was voor vele aanwezigen onbegrijpelijk. Een handtekening is een handtekening, wordt meermaals gezegd, gevolgd door een luid applaus. “Een besluit moet heroverwogen worden als er twijfels zijn”, antwoordde Rutte. “De wereld is veranderd. Er wordt iets anders van de mariniers gevraagd dan in 2012 en daar horen andere voorzieningen bij. Vlissingen lijkt een goede plek vanwege de ligging aan het water, maar er is meer nodig. Er moet een nieuw plan komen en daarin gaat Knops ons adviseren.”

Openbaar vervoer
De onwil van mariniers om met hun gezinnen naar Vlissingen te verhuizen is een van de argumenten om geen kazerne te bouwen in Zeeland. Het voelt voor de Zeeuwen als een afwijzing. 'Zeeland is mooi en een fijne plek om te wonen en werken', werd er gezegd. Wel klonken geluiden dat reistijden soms lang zijn. Als compensatievoorstel is een verbetering van het openbaar vervoer in Zeeland meermaals genoemd. Stijn van Oostenbrugge (14) uit Sluis overhandigde Rutte een brief met zijn voorstel hiervoor. “Ik zit in Vlissingen op school. Elke dag moet ik om 7.00 uur thuis vertrekken en ben ik om 8.10 uur in plaats van 8.30 uur op school, omdat de spitsboot wegbezuinigd is.” Ook wordt een tolvrije Westerscheldetunnel bezongen.

Ongepast
Rutte en Bosman bleven de hele avond excuses maken voor de werkwijze van hun partijgenoot, staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Zij onderzocht achter de rug van de Zeeuwse bestuurders om alternatieve locaties voor de kazerne. Toch vonden Rutte en Bosman Visser integer in haar werkwijze en stonden vierkant achter hun collega. Alle excuses maakten niet goed wat er is gebeurd. Er zit veel pijn in de imagoschade die Zeeland heeft opgelopen. Het enige wat de politici hierop konden antwoorden, was dat zij ruimhartig zullen zijn in de compensatie. Bosman zag veel mogelijkheden voor Zeeland en het terrein waar de kazerne moest komen. “Ik kan geen toezeggingen doen, maar ik zie genoeg kansen om hier alsnog een win-win situatie van te maken.” De aanwezigen reageerden verbaasd op deze uitspraak en vonden het ook ongepast.
Na de vragenronde praatten Rutte en Bosman nog een-op-een met mensen. Er is niet veel veranderd, deze avond. De aanwezigen hebben hun zegje kunnen doen, de politici hebben geluisterd en excuses gemaakt. Maar of die ook aangenomen zijn, is nog maar de vraag.[l]