Piet Minderhoud en zijn personeelsleden in de nieuwe zaak. FOTO ANNET EEKMAN
Piet Minderhoud en zijn personeelsleden in de nieuwe zaak. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan'

WESTKAPELLE – Juwelier Minderhoud is in 1875 opgericht. In 1988 werd het Westkappelse bedrijf uitgebreid met een filiaal in Arnemuiden. Omdat het pand in Westkapelle nu te klein werd, is besloten uit te breiden. Iedereen is welkom om te komen kijken in de heropende winkel met een groot aanbod van van moderne en antieke sieraden, horloges, reparaties, restauraties en taxaties.

DOOR JESSICA ROVERS

Volgens eigenaar Piet Minderhoud is de juwelier een echt familiebedrijf. “Mijn overgrootvader heeft het overgenomen van een oom van zijn vrouw begin 1900. Na mijn opa hebben mijn vader en zijn broer het voortgezet. Nadat zij met pensioen gingen, ben ik alleen doorgegaan. Als kind wilde ik al juwelier worden. Ik was altijd in de zaak te vinden. Mijn ouders hebben mij nooit geprobeerd deze kant op te duwen, maar het was een uitgemaakte zaak voor mij.”

Na zijn middelbare school volgde Minderhoud in Schoonhoven de opleiding tot juwelier en goudsmid. “Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik voor dit vak heb gekozen.”

Zeeuws

Juwelier Minderhoud heeft zich sinds het begin gespecialiseerd in Zeeuwse sieraden. “Deze traditie blijven wij trouw. Hierdoor onderscheiden wij ons van andere juwelierszaken. We hebben vier goudsmeden in dienst, die zowel ontwerpen in opdracht als eigen ontwerpen maken. Hierdoor hebben wij unieke sieraden. Ook maken we van bestaande sieraden, zoals gouden krullen, een draagbaar sieraad. Sieraden van oma kunnen dan toch worden benut. Daarnaast worden er allerlei soorten reparaties, restauraties en taxaties uitgevoerd. Vanuit het hele land komen ze naar hier.” Minderhoud heeft in het verleden een boek gemaakt over Zeeuwse sieraden. “Het is een passie van mij. Ik houd sowieso van mijn werk: het contact met de klanten, de veelzijdigheid. Het is hier soms net ‘Tussen kunst en kitsch’. Ik vind het leuk om mensen te verrassen en blij te maken.”

Piet heeft geen kinderen. Het bedrijf zal na zijn pensionering dan ook niet in de familie blijven. “Ik ben gaan nadenken over hoe ik de komende vijftien jaar wil doorbrengen. Omdat beide winkels eigenlijk te klein waren, heb ik met pijn in mijn hart besloten te stoppen in Arnemuiden.”

De winkel in Arnemuiden is geopend tot en met zaterdag 28 maart. Vanaf nu is daar een grote uitverkoop: vijftig procent korting op het grootste deel van de sieraden en horloges en zeventig procent korting op alle klokken. “Ik hoop dat de mensen die vaak naar onze winkel in Arnemuiden kwamen ons ook weten te vinden in Westkapelle. Door de ruimte naast het pand bij de winkel in Westkapelle te trekken is deze een stuk groter geworden. Het personeel uit Arnemuiden kunnen we hier gebruiken. Onze klanten zijn blij dat er qua uitstraling niet veel veranderd is. Wij zijn nog steeds de vertrouwde juwelier waar iedereen terecht kan.”[l]