Frans Blaas behaalt zilver in Zeeuws damkampioenschap

MIDDELBURG - De 81-jarige Blaas beleefde dit jaar zijn beste Zeeuws Kampioenschap ooit. Mede dank zij overwinningen op de Zeeuwse toppers en meervoudig kampioenen Arjo Kousemaker en Daaf Kasse was hij tot de laatste ronde kanshebber voor de titel.

In de spannende laatste ronde speelde hij op safe en nam geen grote risico’s tegen Piet Nieuwenhuijzen. Met als gevolg een snelle remise waarmee hij zich verzekerde van de tweede plek, ongeacht de uitslag van de andere wedstrijden. De strijd om het kampioenschap tussen de twee oud-kampioenen Kasse en Kousemaker eindigde eveneens in remise waardoor Arjo Kousemaker de titel voor zich opeiste. Op grond van de meeste winstpartijen moest Daaf Kasse genoegen nemen met de derde plaats. De eindstand van het ZK dammen: 1. Arjo Kousemaker 16, 2. Frans Blaas 15, 3. Daaf Kasse 15, 4. Piet Allaart 12, 5. Jos de Wild 12, 6. Ko Louwerse 11, 7. Wim Koppejan 10, 8. Aart Slager 9, 9. Hans van Akkeren 9, 10 Cees Rijk 9, 11 Piet Nieuwenhuijzen 8, 12 René Dusebout 6.

Aagtekerke 2
Regerend kampioen Lammerenburg was duidelijk een maatje te groot voor de reserves van Aagtekerke. Jaap Verstraate schrok zo van een damcombinatie die Peter Schunselaar op het bord toverde dat hij de partij direct opgaf. Bij analyse bleek dat hij de dam af had kunnen nemen en evenveel schijven overhield als zijn tegenstander. Louw Walraven nam wat te veel risico en dat werd door Jan Boone afgestraft met een schijf winst. Na nog enkele zetten kon Boone de twee punten in ontvangst nemen. Louis Kesteloo verzuimde op de vijfde zet tegen routinier Wim Koppejan een openingsfout af te straffen met schijfwinst. Na 32 zetten liep Louis achter twee schijven wat hem duur kwam te staan want Koppejan veroverde een schijf winst en de overblijvende stand bood geen enkele compensatie voor Louis. Het resulteerde uiteindelijk in de derde nederlaag. David Bosselaar en Ad Trapman gaven elkaar weinig toe en een remise was het resultaat. Jo Blaas en Jan Koppejan speelden een partij met wisselende kansen. Jo verzuimde in het eindspel om de partij af te maken en bood in analytisch gewonnen stand remise aan. De uitslagen: 1. David Bosselaar-Ad Trapman 1-1, 2. Louw Walraven-Jan Boone 0-2, 3. Louis Kesteloo-Wim Koppejan 0-2, 4. Jaap Verstraate-Peter Schunselaar 0-2, 5. Jo Blaas-Jan Koppejan 1-1, 6. n.o.g regl. 1-1. Eindstand 3-9.

Onderling
In de onderlinge competitie werden 2 wedstrijden gespeeld. Aart Walraven en Arie den Hollander maakten er een boeiende partij van met als inzet de 1e plaats in het kampioenschap. Aart slaagde er in schijfwinst af te dwingen en dat resulteerde in een overwinning. Het was zijn laatste partij van de competitie waarin hij eindigt op 3 verliespunten. Arie den Hollander heeft evenveel verliespunten maar moet nog twee wedstrijden spelen. Rinus de Smit speelde een uitstekende partij en hield Rinus Provoost op remise. Die is daarmee uitgeschakeld voor de titel want hij kwam daarmee op vier verliespunten. Uitslagen: Aart Walraven-Arie den Hollander 2-0, Rinus de Smit-Rinus Provoost 1-1.

Agenda PZDB
Donderdag 12 maart seniorenmiddag in Sint Philipsland, aanvang 13.30 uur.
Woensdag 18 maart halve finale bekercompetitie voor viertallen in ’s-Gravenpolder. [l]