De schoolbus

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor leerlingenvervoer. Voor het merendeel gaat het om kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. Veelal gaat het om kwetsbare kinderen die gehecht zijn aan hun ‘eigen’ chauffeur en 'eigen’ bus.

Onlangs ging het bedrijf dat het leerlingenvervoer uitvoert, failliet. Onmiddellijk is er een crisisteam gevormd en zijn we, samen met Vlissingen en Veere, aan de slag gegaan. Met de curator zijn afspraken gemaakt, zodat het vervoer niet meteen zou stoppen. Ook spraken we met andere vervoersbedrijven en is ervoor gezorgd dat we met alle ouders konden communiceren over de dagelijkse ontwikkelingen.

Het was heel intensief. Een aantal medewerkers was bijna non-stop in touw. Steeds moest ook getoetst worden of we juridisch wel de goede beslissingen namen. En bijna dagelijks werden we verrast door nieuwe ontwikkelingen waarop we moesten reageren. Kortom een hectische periode voor ons en voor de ouders van de leerlingen een periode van grote onzekerheid. Elke dag was het de vraag of de schoolbus wel zou komen. Gelukkig is dat steeds het geval geweest. Ook door de betrokkenheid van de chauffeurs, die ‘hun’ kinderen niet in de steek wilden laten.

De voorjaarsvakantie gaf even een adempauze. Dat was nodig ook, want in die week moest de nieuwe vervoerder, de firma Noot, alles regelen zodat na de voorjaarsvakantie de kinderen weer naar school gebracht konden worden. Tot onze grote opluchting is ook dat gelukt, en zelfs met dezelfde chauffeurs als voorheen!

Chris Dekker
Wethouder gemeente Middelburg[l]