Drink Water. FOTO BEELDBANK VAN JOGG NEDERLAND
Drink Water. FOTO BEELDBANK VAN JOGG NEDERLAND Beeldbank van JOGG Nederland

Water drinken is hip in Middelburg

MIDDELBURG - Gemiddeld consumeert elk kind 6 kilo suiker per jaar uit zoete dranken tijdens schooltijd. Om het drinken van zoete dranken tegen te gaan, stimuleren we (JOGG Middelburg) water drinken. Simpel, gratis en gezond. Het moet alleen nog ‘normaal’ worden. Met de installatie van een watertappunt op het schoolplein van 5 basisscholen in Middelburg zetten we een hele grote stap.

Ook de Franciscusschool vindt het belangrijk dat kinderen in Middelburg gezond opgroeien en stapt daarom over op DrinkWater. De leerlingen gaan samen spelenderwijs de voordelen van DrinkWater ontdekken.

De opening van het watertappunt van de Franciscusschool zal donderdag 26 maart zijn.

Ervaring

Uit de ervaring van andere basisscholen die overstappen op DrinkWater blijkt dat ouders wel willen dat hun kinderen meer water drinken, maar op school is het eerder de norm om pakjes te drinken.

Toen de Franciscusschool in aanraking kwam met de campagne ‘DrinkWater’ van stichting Jongeren Op Gezond Gewicht, werd besloten dat daar verandering in moet komen.

Scholen weten dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van het opgroeien en hecht er waarde aan om een goed voorbeeld voor de omgeving van de leerlingen te zijn. Daarom hoort bij een watertappunt ook een waterbeleid. Je staat als ouder nu niet alleen, ook de school helpt dus mee.

Over Drink Water

DrinkWater is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht. In gemeenten die aangesloten zijn bij de JOGG-beweging kunnen scholen deelnemen aan Over op DrinkWater, een landelijke campagne om jongeren ervan bewust te maken dat water een slimme, gezonde en lekkere keuze is.

Over het Watertappunt

In 2019 konden basisscholen zich inschrijven voor de subsidieregeling waarbij een groot deel van de totale kosten vergoed worden. Een watertappunt stimuleert naast water drinken tijdens schooltijden ook het buitenspelen na schooltijd. Scholen die het voortouw nemen hierin zijn De Franciscusschool, De Wilgenhof, De Leeuwenburg, De Regenboog en Cypressenhof.

JOGG regisseur Ruud Mesu: ‘Water drinken moet overal de norm worden. Niet alleen op school, maar ook op de sportclub en bij evenementen. Je ziet dat het op voortgezet onderwijs hip is om je eigen dopper of flesje bij te hebben, mooi. Dat kunnen die jongeren zelf, maar op de basisschool zijn ouders en leerkrachten erg bepalend. Zoete dranken zijn een belangrijke oorzaak voor een ongezonde leefstijl. Sport en bewegen gaat minder met overgewicht en is dus minder leuk. Ook het eigen zelfbeeld wordt minder. Dat wil je als ouder niet. Neem als ouder in ieder geval een stap in het niet geven van zoete mug. Op deze basisscholen kan men nu in ieder geval water tappen. Dat is een geweldige stap!’ [l]