Frank Bijleveld van View49. FOTO SCHERP FOTOGRAFIE
Frank Bijleveld van View49. FOTO SCHERP FOTOGRAFIE Scherp Fotografie

'Iedereen heeft te doen met de
ondernemers in Middelburg'

MIDDELBURG - De kreet 'Wij zijn de stad' kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn 'wij'? In de rubriek 'Zij zijn de stad' zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week een wat andere aflevering dan normaal.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet. Het is voor iedereen een moeilijke periode, ook voor de ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Sommige winkels in Middelburg zijn tijdelijk gesloten, maar de meeste zijn nog open. Hoe ervaren de winkeliers die nog open zijn deze periode, waarin er iedere dag nieuwe ontwikkelingen zijn, het wemelt van onzekerheden en je steeds moet improviseren? Vorige week vroeg ik vier Middelburgse winkeliers hoe zij deze periode beleven.


Frank Bijleveld, View49 en voorzitter van de Vereniging Ondernemers Middelburg

“Nee, ik heb nog niet getwijfeld om open te gaan. Voor mij zijn de mededelingen van de landelijke overheid en het RIVM leidend in die beslissing. Ik ben ook niet bang om de deur open te houden. Als we samen alle adviezen van overheidswege opvolgen is het goed te doen. Daarnaast is het voor veel ondernemers fijn dat de voordeur van de voorzitter van de VOM openstaat. Reacties krijg ik heel veel, dat is ook logisch. Collega-ondernemers maken zich grote zorgen. Natuurlijk kan ik die niet volledig wegnemen, maar af en toe een tip, of een luisterend oor, is soms al genoeg. Van de mensen die nog in stad zijn en die ik op gepaste afstand spreek, krijg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties. Iedereen heeft te doen met ondernemend Middelburg. Sommigen spreken de hoop uit dat de consument na de crisis lokaal blijft kopen.”

Forianne Magnus, Fromagerie Forianne

“Wij hebben er niet lang over na hoeven denken, omdat we in de foodsector zitten. Onze lunchroom is uiteraard wel gesloten en ook wij hebben minder klanten dan normaal, maar gelukkig weten veel vaste klanten ons nog te vinden. Zij willen ons blijven steunen en wij vinden het fijn om er voor hen te kunnen zijn. Bang om de deuren open te houden zijn we niet. Het team van de Fromagerie is verstandig en onze klanten zijn dat ook. En als iemand even vergeet afstand te houden, sturen we gewoon een beetje bij. Dat gaat prima. Of we we veel reacties op hebben gekregen? Reken maar! Die zijn vooral positief, gelukkig.”


Peter en Miranda Hendrickx, Jamin Middelburg

“Wij hebben er goed en lang over nagedacht en we hebben er uiteindelijk voor gekozen om open te blijven. We hebben een vrij kleine winkel. Daarom hebben we besloten de winkel niet meer toegankelijk te maken. We verkopen nu alles via het loket dat we normaal gesproken alleen voor de ijsverkoop gebruiken. Voor de deur hebben we een kraampje gezet dat de toegang blokkeert. Dat werkt heel goed. Omdat we het op deze manier kunnen doen zijn we niet bang iets verkeerd te doen. We voldoen aan alle voorschriften zo. Reacties zijn er genoeg. Tot nu toe hebben we maar één negatieve gehad, van een klant die de huidige opstelling en alle maatregelen overdreven vond. Zo hoefde het voor haar niet. Er zijn ook andere reacties, soms hele emotionele. Vanochtend kwam een mevrouw voor een paasei van chocolade. Opeens begon ze te huilen. Dat ei was voor haar moeder, die net honderd was geworden. Ze was verdrietig omdat ze haar moeder niet mag bezoeken door de maatregelen. Toen ik dat hoorde, schoot ik ook vol.”


Jeffrey de Kam, SoLow Middelburg

“Natuurlijk weeg je persoonlijk allerlei dingen af, maar als bedrijfsleider van de winkel volg ik de aanwijzingen die ik krijg van het hoofdkantoor. Het management volgt de richtlijnen van het RIVM. Zolang het instituut niet beslist dat alle winkels die geen primaire levensbehoeften verkopen dicht moeten, blijven wij open. Wel is het zo dat onze medewerkers de keuze hebben om wel of niet te komen werken als we ons onveilig voelen. We zijn verplicht thuis te blijven als we verkouden zijn of bij andere mogelijke symptomen. Bang om om open te zijn ben ik niet. We houden ons aan de minimale afstand van anderhalve meter tussen klant en medewerkers, er staan op de vloer bij de kassa's lijnen waar klanten achter moeten blijven, zodat die afstand gehandhaafd blijft. Ook stimuleren we contactloos betalen. Verder hebben we de mogelijkheid om handschoenen aan te doen en reinigen we de balie, de pinautomaat en de kassa’s na vijf klanten steeds met alcoholhoudende doekjes. We gaan de veiligheidsmaatregelen verder aanscherpen. Er komen schermen bij de kassa's om de caissières te beschermen en klanten moeten hun producten zelf scannen. Contante betalingen zijn niet meer toegestaan. Alles moet via de pin.”[l]


Forianne Magnus. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Jeffrey de Kam van SoLow. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Het team van Jamin. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN