Een lange rij voor de milieustraat in Goes. FOTO JESSICA ROVERS
Een lange rij voor de milieustraat in Goes. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

CHAPEAU: Drukte op Zeeuwse milieustraten houdt aan
KOP: 'Kom niet voor één doosje oud papier'

GOES – Sinds de maatregelen in verband met de coronacrisis zijn ingevoerd is het druk bij de milieustraten in Zeeland. Files van meer dan een kilometer zijn geen uitzondering. Om de toestroom in goede banen te leiden heeft de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) op verschillende locaties een verkeersregelaar ingezet.

DOOR JESSICA ROVERS

Directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst Paul Marinissen heeft naar eigen zeggen nog nooit zoiets meegemaakt. “Het is overal een gekkenhuis. Het is al vanaf het begin van de crisis ongekend druk. Meestal is het alleen zo druk na bijvoorbeeld Hemelvaart. Het is nog nooit voorgekomen dat het zo druk over zo'n lange periode. Er staan enorme wachtrijen en de files zijn soms meer dan een kilometer lang. Vorige week was het een dag iets minder druk. We dachten dat we het hoogtepunt hadden bereikt, maar de dag daarna was het weer volle bak.”

Stoplicht

De ZRD heeft een aantal maatregelen genomen om de drukte te reguleren. “Op alle straten is er tot vier april gedoseerde toegang. Afhankelijk van de grootte van de straat mogen er niet meer dan een x-aantal auto's tegelijk in. We hebben verkeersregelaars ingehuurd, want sommige straten beschikken wel over een stoplicht, maar kunnen de toestroom niet aan. In Goes kwamen er veel klachten binnen van mensen die overlast ondervonden van de drukte. We willen de toestroom beheersbaar maken, maar op de openbare weg is dit de taak van de gemeente.”


'Kinderen moeten sowieso in de auto blijven'

Marinissen verwacht niet dat drukte op korte termijn gaat afnemen. Voor de ZRD heeft dit vooralsnog geen negatieve consequenties. “Wij zitten in de dienstverlenende sector en houden de straten graag open. Dit doen we door te investeren in extra maatregelen. De oproep is wel: kom niet met het hele gezin. Kinderen moeten sowieso in de auto blijven. Sorteer al het afval zoveel mogelijk thuis, zodat je de straat snel weer kunt verlaten. In sommige gemeenten worden de papiercontainers niet meer opgehaald, maar we willen de mensen vragen niet met één doosje oud-papier te komen. Je staat niet alleen een half uur in de file, maar je zoekt ook onnodig het risico op."

Afstand

De medewerkers attenderen mensen als het nodig is op de regel van anderhalve meter afstand. Ook staat het duidelijk aangegeven op de hesjes die zij dragen en op de borden. Het is belangrijk dat onze medewerkers gezond blijven als we het overeind willen houden. Zij willen zich graag blijven inzetten, maar dan moeten de bezoekers wel meewerken.”[l]