North Sea Port ziet overslag licht dalen

VLISSINGEN - North Sea Port heeft in de eerste drie maanden minder goederen overgeslagen dan vorig jaar.

Met 16,7 miljoen ton maritieme goederenoverslag in het eerste kwartaal is deze met 6,6 procent gedaald ten opzichte van de periode vorig jaar. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren wel recordjaren, tekent North Sea Port aan. 16,7 miljoen ton is een gemiddelde hoeveelheid voor een eerste kwartaal.
De coronacrisis laat zich niet erg gelden.
“Het lijkt erop dat de conjunctuur de overslag parten speelde, met onder meer schommelingen bij de prijzen van grondstoffen en olie”, laat de fusiehaven weten. De containeroverslag groeide in het eerste kwartaal met 11,6 procent naar 659.000 ton. De sterke groei van het afgelopen jaar stabiliseert zich daarmee. De droge bulk blijft met 8,2 miljoen ton op hetzelfde niveau.
De overslag van bouwmaterialen, ertsen en meststoffen nam toe. Zand, mineralen, steenkool en landbouwproducten werden minder overgeslagen. De hoeveelheid stukgoed daalde ook, met 12,3 procent.

Corona
Het resultaat van tweede kwartaal zal getekend zijn door de coronacrisis. Het havenbedrijf verwacht een inkomstenverlies en een daling van de goederenoverslag. North Sea Port merkt al een daling van het aantal scheepsbewegingen.
Het havenbedrijf geeft uitstel van betaling aan bedrijven die gronden huren van North Sea Port. Aan de Zeeuwse kant doen bedrijven dit in erfpacht. [l]