Jan de Vlieger met zijn boekentip voor deze week. FOTO DE DRVKKERY
Jan de Vlieger met zijn boekentip voor deze week. FOTO DE DRVKKERY Foto: De Drvkkery

Boekentip: 'Nieuwe blik op een cultureel fenomeen'

MIDDELBURG - Het is geen vakantie, maar doordat je vooral thuis moet blijven, is er meer tijd voor andere zaken, zoals het lezen van een goed boek. Het personeel van De Drvkkery geeft de komende weken leestips.

VAN ONZE REDACTIE

Deze week tipt Jan de Vlieger 'Passie voor de Passie' van Ernst van den Hemel. De uit Middelburg afkomstige religiewetenschapper Van den Hemel schreef een boek over de passiespelen in ontkerkelijkt Nederland. "De passiespelen, zoals de Matthäus Passion en het televisie-evenement The Passion floreren niet alleen onder gelovigen, maar zijn 'van ons allemaal' geworden. Wat zoeken wij vandaag de dag in die passiespelen? En hoe veranderden de spelen sinds zij uit de kerk zijn geraakt? Van den Hemel kijkt als een antropoloog naar de passiespelen in Nederland. Juist in deze tijd van verplichte evenementen-onthouding is dat interessant. Juist het samenzijn is volgens Van den Hemel essentieel voor de emoties die dit verhaal oproept. Emoties die in het publieke domein ook uit de bocht kunnen vliegen. Behalve (wan)hoop, verdriet en liefde, roepen ze bij sommigen ook gevoelens van nationalisme, islamofobie en antisemitisme op. Van de Hemel laat je met een nieuwe blik naar dit culturele fenomeen kijken. En dat is zeker in deze tijd het lezen meer dan waard."

Het boek is te koop bij boekhandel de Drvkkery op de Markt in Middelburg. Kijk voor actuele openingstijden op www.drukkerijmiddelburg.nl.[l]