Selina hoopt op een hulphond in haar leven.
Selina hoopt op een hulphond in haar leven. Foto: Privébezit

'Alleenzaamheid' bezingt het lege gevoel bij psychische problematiek

MIDDELBURG – De Walcherse actiegroep ZAAP, die zich inzet voor mensen met psychische problematiek, heeft een nieuw lied uitgebracht: Alleenzaamheid. Met het nummer vraagt ze aandacht voor de eenzaamheid die mensen met psychische problemen ervaren. Een van hen is Selina Voet (17). Zij voelt zoveel angst voor vreemde mensen dat ze vaak de deur niet uit durft. “Een hulphond zou me helpen om uit mijn isolement te komen.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Binnen de muren van een psychiatrische instelling lijkt de tijd soms stil te staan. Er is minimaal contact met de buitenwereld en iedereen volgt een eigen dagprogramma. Selina is meerdere malen opgenomen geweest en verblijft ook nu ‘intern’.

“Ik ervaar heftige herbelevingen van trauma’s”, vertelt Selina. “De herbelevingen zijn zo echt dat ik me gevangen voel. Alleen kan ik daar niet uit komen. Een opname is dan nodig, maar liever zou ik op de zorgboerderij blijven. Daar zijn dieren waar ik me fijn bij voel.”

Inschatten
Selina kampt sinds haar twaalfde met ernstige depressies, PTSS-klachten, een laag zelfbeeld en dissociaties, waarbij waarnemingen, emoties, herinneringen en gedachten buiten het bewustzijn worden geplaatst.

Selina ontdekte dat, wanneer zij in psychische nood verkeert, dieren haar kunnen helpen om terug in de realiteit te komen. Hulphonden worden getraind op het signaleren van spanning die kan leiden tot een herbeleving.

“Ik heb door mijn stoornis moeite met het goed inschatten van een situatie. Op straat heb ik constant een onveilig gevoel. Een hulphond kan mij helpen om weer vertrouwen te krijgen in de buitenwereld, die ik nu als boos ervaar.”

Overleven
De gemeente waar Selina woont en haar zorgverzekeraar hebben tot op heden niet aangegeven te willen meebetalen aan de opleiding van een hulphond.

Daarom is Selina een doneeractie gestart om 20.000 euro bij elkaar te krijgen.

“Ik vind het moeilijk om te vragen, maar dit is wat ik nodig heb. Een hulphond kan zoveel meer voor me doen dan mensen kunnen. Mijn leven bestaat nu uit overleven, maar ik wil weer de ware Selina worden en daar heb ik een hulphond bij nodig.”

‘Alleenzaamheid’
De muzikanten van ZAAP willen met hun lied ‘Alleenzaamheid’ geld ophalen voor Selina.

Ze hopen dat mensen begrijpen hoe moeilijk het is om je alleen te voelen.

De muziek, verzorgd door Jos Houtzager, en de tekst spreken tot de verbeelding over de interne strijd die iemand voert wanneer hij of zij wel contact wil maken, maar het niet lukt. In het lied, dat geschreven en gezongen is door Annelies van de Waarsenburg en Wendy van de Port, is een gedicht van Andrea Verkaart verwerkt.

Zij beschrijft het lege gevoel dat overheerst wanneer je je onbegrepen voelt. De opnames zijn gedaan door Peter Provoost @Studio Bellamy en Jan Sierts heeft de mix verzorgd.

Meer informatie
‘Alleenzaamheid’ is te beluisteren op het SoundCloud-account van Jos Houtzager: soundcloud.com/joshoutzager/alleenzaamheid.

Meer informatie over Selina en haar actie voor een hulphond is te vinden via: www.doneeractie.nl/hulphond-voor-een-leefbaar-leven/-42321 [l]