Bé Huisjes presenteert binnenkort zijn nieuwe boek 'Pieters Pad'. Foto: Privébezit
Bé Huisjes presenteert binnenkort zijn nieuwe boek 'Pieters Pad'. Foto: Privébezit Foto: Privébezit

'Fijn om mijn verhaal te delen'

KAPELLE - Een jaar geleden verscheen zijn eerste boek en nu is Bé Huisjes al met de zesde bezig. “Ik kan niet meer stoppen met schrijven”, zegt de 75-jarige Kapellenaar. Binnenkort komt ‘Pieters Pad’ uit.

DOOR BRITTA JANSSEN

Na ‘Ik zoek mijn vader’ en ‘Valpartij met gevolgen’ is ‘Pieters Pad’ het derde boek van Huisjes dat uitkomt. Daarnaast is hij met nog drie titels bezig. “Op een bepaald moment werkte ik aan vier boeken tegelijk”, vertelt de enthousiaste schrijver. “Het schrijversvirus heeft me helemaal te pakken. Heerlijk. Je bent lekker bezig en het geeft me veel voldoening. Ik vind het fijn om mijn gedachten te delen met anderen.” En dat terwijl het zijn echtgenote Yvonne was die hem aanmoedigde zijn eerste boek te schrijven. “En nu kan ik niet meer stoppen”, lacht hij.

Fantasie
Voor zijn debuut dook Huisjes in zijn familiegeschiedenis en ‘Valpartij met gevolgen’ en ‘Pieters Pad’ zijn ook deels autobiografisch. “Ik denk dat ik over mezelf schrijf om af te rekenen met een deel van mijn verleden.” Dat klinkt zwaarder dan het is, nuanceert hij, hoewel hij bij het graven in de geschiedenis voor zijn eerste boek wel de ingrijpende oorlogservaringen van zijn vader ontdekte. “De antwoorden op vragen hebben me ook rust gegeven. Zo kon ik daardoor mijn vader beter begrijpen. Ik heb geen last van mijn verleden, maar vind het fijn om persoonlijke ervaringen te delen.” Misschien doet hij dat in Pieters Pad wel voor het laatst. “Dat eindigt met een aantal losse verhalen waarvoor ik mijn fantasie mocht gebruiken. Nou, daarmee heb ik mezelf verrast”, grinnikt hij.

Raadsel
De titel ‘Pieters Pad’ refereert aan de bekende wandelroute door Nederland, het Pieterpad. Die route komt ook voor in het boek, dat gaat over de bijzondere levensweg van Pieter, een jongeman uit Drenthe. Daar is Huisjes zelf ook geboren. Als Pieter voor zijn militaire dienst in Middelburg terecht komt, krijgt hij verkering met Tiny, de dochter van de adjudant. Pieter ontmoet ook de kapitein van de kazerne in Middelburg, die hem vraagt of hij Evert kent. “Evert ben ik zelf, en Pieter ook”, vertelt Huisjes. Zo legt Pieter zich na een carrière in het onderwijs toe op het schrijven. Het boek eindigt met enkele losse verhalen van zijn hand. “Pieter wil door een raadsel uit zijn verleden niet terugkeren naar zijn geboortegrond. Uiteindelijk doet hij dat wel, maar hoe dat zit, daar laat ik de lezer zelf achterkomen.”

Kapitein
De kapitein, die echt geleefd heeft, beschrijft Huisjes uitgebreid. “Sal Simonse was een markant persoon. Een autoriteit, met zeer stellige meningen, een man om wie je niet heen kon. Ik kende hem goed, omdat ik in werkelijkheid getrouwd ben met de dochter van zijn oudste zus, net als Evert in het boek.” Sal Simonse was ook een bekend gezicht in de voetballerij, onder meer als voorzitter van voetbalclub Middelburg. “Onder zijn voorzitterschap werd Middelburg drie keer achter elkaar landskampioen bij de amateurs”, vertelt Huisjes, die vroeger ook voetbalde. Sinds 1965 woont hij in Zeeland en sinds 1994 in Kapelle.

Herboren
Zijn boodschap met het boek is dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten. “Er is altijd een uitweg. Als Pieter er helemaal doorheen zit, slaat hij een nieuwe weg in en wordt een herboren mens.”

Meer informatie
‘Pieters Pad’ verschijnt naar verwachting eind deze maand of begin mei. Kijk voor meer informatie op
https://berendbotje.auteursblog.nl/.[l]