Van links naar rechts: Samantha Sluijter, Margriet Zoutewelle en Anja Karelse. FOTO COBY WEIJERS
Van links naar rechts: Samantha Sluijter, Margriet Zoutewelle en Anja Karelse. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'We worden nu nog meer gewaardeerd'

GOES - De artsen en verpleegkundigen van Adrz zetten momenteel alles op alles in de strijd tegen het coronavirus. Zij zijn echter niet de enigen in het ziekenhuis die overuren draaien. Achter de mannen en vrouwen in de frontlinie staat een grote groep mensen die alles uit de kast haalt, zodat de ziekenhuiszorg optimaal draait in deze vreemde tijden. De komende vier weken laat Weekblad de Bode die mensen zien. Teamleider schoonmaak Margriet Zoutewelle is als eerste aan de beurt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Haar kantoortje is verstopt in de kelder van het ziekenhuis in Goes. Margriet Zoutewelle en haar planner sturen vanuit daar zo’n 125 schoonmakers aan. Het zijn mensen in vast dienstverband, maar ook studenten, die wat willen bijverdienen. Van de schoonmakers wordt de laatste weken veel gevraagd. Ook zij werken sinds de uitbraak van het coronavirus in ploegen zeven dagen per week het klokje rond. “Deze uitbraak is in alle opzichten bijzonder, maar we hebben in het verleden vaker met een uitbraak van een bacterie of virus te maken gehad”, zegt Zoutewelle.

Nachtdiensten

Ze doelt onder meer op de bekende ziekenhuisbacterie MRSA en de uitbraak van de VRE-bacterie, zo’n vijf jaar geleden. “Dat was toen ook pittig”, zegt de teamleider over die laatste. “We moesten toen elke dag drie keer de intensive care van onder tot boven schoonmaken.” Deze keer moeten de schoonmakers er nog een stapje bovenop doen. “Sinds drie weken draaien we ook nachtdiensten, voor het eerst. Nu maken we alles voortdurend schoon. Er mag nergens ook maar iets achterblijven.”

Volgens Zoutewelle willen de meeste van haar schoonmakers extra werken. “Ze meldden zich zelfs zelf aan voor de nachtdiensten. Dat vind ik geweldig”, aldus Zoutewelle. “In het begin van de uitbraak waren er een paar heftige weken. Toen veranderde alles voortdurend en moest ik de protocollen en roosters soms drie keer per dag aanpassen. Nu is het voor iedereen hard werken, maar draait het goed.”

'Je probeert de mensen gerust te stellen'

Ze praat veel met haar - voornamelijk - dames. “Af en toe ben je bijna een maatschappelijk werker. Je praat met mensen die angstig zijn, zich zorgen maken over hun gezondheid en over hun thuisfront. Je probeert hen gerust te stellen. Als het nodig is, is er ook mentale hulp. Ik heb er drie, die op het moment echt niet durven te komen. Dat moet ik ook respecteren.”

Zoutewelle staat pal voor haar schoonmakers. Ze is zeventien jaar geleden zelf op de vloer begonnen bij Adrz. Sinds ze vier jaar geleden teamleider werd, laat ze zich regelmatig zien op de afdelingen. “Op sommige afdelingen horen ze er echt bij, maar als ik merk dat er ergens op ze wordt neergekeken ga ik daar een goed gesprek aan. Het komt gelukkig bijna niet meer voor, maar ze mogen niet worden ondergewaardeerd. Schoonmaken is een vak”, benadrukt ze. “Iedereen die hier komt werken, krijgt een opleiding. Een koffievlek zie je en kan iedereen weg krijgen. Met bacteriën en virussen is het anders. Die zie je niet. Wij hebben een protocol om alles zichtbaar én technisch goed schoon te krijgen.” Sinds de uitbraak merkt ze dat iedereen in het ziekenhuis het belang van het schoonmaakwerk inziet. “We worden nog meer gewaardeerd en horen er echt bij.”

Trots

Haar medewerkers kennen het protocol inmiddels uit hun hoofd en werken volgens de richtlijnen. “Zelf maak ik nog steeds graag schoon en ik vind het fijn dat hier mensen werken, die het belang er ook van inzien. Zij zetten zich voor de volle honderd procent in. Zij vinden het leuk om schoon te maken. Ik ben trots op mijn team.”[l]