Sterre Hodde neemt pizza's in ontvangst van Riccardo Sterman van Silvy's Gusti e Saporie. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Sterre Hodde neemt pizza's in ontvangst van Riccardo Sterman van Silvy's Gusti e Saporie. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Horeca is hard getroffen, maar ontzettend creatief

MIDDELBURG - De horeca is één van de hardst getroffen sectoren door de coronacrisis, maar ze blijkt ook één van de meest creatieve te zijn. Meteen na de gedwongen sluiting op 15 maart kwamen de restaurants met initiatieven om hun klanten te behouden en een deel van hun omzetverlies goed te maken. Hoe gaat het iets meer dan een maand later? We vroegen het aan een paar Middelburgse en Veerse restaurants.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Restaurant De Gespleten Arent, trattoria Silvy's gusti e sapori, brasserie Eigenwijzz, De Juf en Steakhouse De Tamboer in Middelburg, De Domburger, de Zeezot in Westkapelle en restaurant Morille in Koudekerke … het zijn horecagelegenheden die misschien sterk van elkaar verschillen, maar momenteel één ding gemeen hebben: ze zijn dicht vanwege het coronavirus, maar werken desondanks keihard om een deel van hun omzetverlies goed te maken. “Toen in België de horeca een week voor ons op slot ging zijn wij om de tafel gaan zitten. Wat kunnen we nog doen als de horeca op slot gaat en past toch bij ons?” zegt Sjoerd Dooge van De Gespleten Arent. Het werd het contactloos bezorgen van thuismenu’s. “Het sentiment om samen thuis te koken, iets moois te maken, past bij deze tijd.” Sander Willemse van De Domburger zag het ook aankomen. “Onze afhaalkaart hebben we iets uitgebreid en daarbij ook de optie bezorgen erbij gezet. Maandag 16 maart hadden we al een nieuwe kaart waarmee we ’s avonds open konden. Dat hebben we de eerste twee weken zeven dagen per week gedaan, maar sinds er geen toeristen meer zijn, zijn we alleen nog van vrijdag tot en met zondag open.”

Overstap

Andere restaurants hebben iets langer gewacht. “Wij zijn een week later overgestapt”, zeggen Joop en Michelle van Eigenwijzz. “Het was iets wat wij nog nooit hadden gedaan, maar het loopt nu redelijk goed.” Hetzelfde geldt voor restaurant Morille. “We hebben afgewacht of afhalen en bezorgen zou worden toegestaan en hebben vervolgens alles op een rij gezet en de PR op poten gezet. Vanaf de tweede week bieden we afhaalmaaltijden aan”, aldus Maaike Willems.

Wildpluk

Het zijn andere gerechten dan je normaal in het restaurant krijgt voorgeschoteld. “Ze zijn totaal anders”, zegt ze. “We zetten nu in op mensen die kiezen voor gemak en het liefste elke week terugkomen. Daarom bieden we eenvoudige gerechten en elke week een nieuw menu. Ons concept hebben we nog wel: Alle gerechten bevatten wildplukingrediënten en we gebruiken alleen lokale producten.” Linda Peene van de Zeezot heeft ook eens goed naar kaart gekeken en wat aanpassingen gedaan. “We hebben bewust gekozen voor gerechten die makkelijk af te halen of te bezorgen zijn.” De Gespleten Arent heeft het helemaal over een andere boeg gegooid. “We behouden onze kookstijl en kwaliteit van de producten, alleen bij ons moeten de gasten zelf de laatste hand leggen aan de gerechten. Je hoeft echt geen topchef te zijn om ons menu op tafel te krijgen”, zegt Dooge.

Taart

Else Kerkhof heeft het menu van De Juf een beetje veranderd. “Normaal gesproken hebben we een ontbijt-, lunch- en borrelkaart en taarten om uit te kiezen. Wij hadden al een take away van taart, quiche en koffie. Dat laatste doen we nog steeds, maar je kunt nu ook een high tea to go bestellen en we hadden een paasbrunch.” Silvana Sterman Piras van Silvy's gusti e sapori heeft de kaart voor de pizzeria, waar je al kon afhalen, niet aangepast. Die van de trattoria is wel iets anders, zowel qua gerechten als prijzen. Steakhouse De Tamboer heeft al jaren een afhaalservice en hoefde nauwelijks iets te doen aan het menu. “We hebben wel een aantal gerechten van Hildernisse toegevoegd aan ons afhaalmenu, zoals entrecote, zeebaars en asperges”, zeggen de eigenaren Paul en Carolien Sanders en Robert Felius.

Lees verder op pagina zes van deze Middelburgse en Veerse Bode.