De gemeente Middelburg moet harde keuzes maken op het gebied van het sociaal domein. FOTO SHUTTERSTOCK
De gemeente Middelburg moet harde keuzes maken op het gebied van het sociaal domein. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

'Het wettelijk minimum wordt het maximum'

MIDDELBURG - Het tekort op het sociaal domein in de gemeente Middelburg is nog veel erger dan al werd gevreesd. De één miljoen euro, die ze met het vorig jaar oktober gepresenteerde actieplan wilde besparen, is in de verste verte niet toereikend. Er moet maar liefst 4,8 miljoen worden bezuinigd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het actieplan deed veel stof opwaaien. De cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar laten zien dat er nog veel meer maatregelen nodig zijn. “Het is nog erger dan we dachten. Het wettelijk minimum wordt het maximum dat wij kunnen doen”, zegt wethouder Carla Doorn. “Met pijn in het hart”, voegt ze er aan toe. “We hebben hier heel erg mee geworsteld.”

Belangrijkste oorzaken van het miljoenentekort zijn de te lage bijdrage van de overheid, het abonnementstarief, waardoor iedereen voor negentien euro per maand de zorg krijgt die ze nodig heeft en de opbouw van de bevolking. Dat laatste zorgt voor een stijgende zorgvraag. Het gemeentebestuur verwacht dat die stijging zich doorzet en daarmee de kosten ook. “Iedereen die zorg nodig heeft krijgt ook in de toekomst zorg, maar we moeten nog strenger ingrijpen dan we hadden voorzien. En zo snel mogelijk.”

Aanpassingen

Het college van burgemeester en wethouders wil de zorg gaan begrenzen, bijvoorbeeld als het gaat om woningaanpassingen, en het wmo-vervoer efficiënter en goedkoper uitvoeren. “We moeten ervoor zorgen dat er niet twee auto’s op hetzelfde moment naar dezelfde instelling gaan. Nu zijn er nog te veel bijzonderheden”, weet Doorn. “We willen maatwerk leveren, maar dat betekent niet dat je alles honoreert”, vult haar collega Chris Simons aan. Wat het college betreft komt er weer een inkomenstoets. Ze laat onderzoeken of ze wettelijk gezien onder het abonnementstarief kan uitkomen.

Verder zet de gemeente in op een integrale aanpak en nog meer preventie, zodat mensen niet te snel in de zware, duurdere zorg belanden, en worden contracten voortaan nauwgezet gecheckt. “Dat kan betekenen dat we mensen gaan bellen na een paar weken met de vraag of het werkt”, zegt Doorn. “We moeten sowieso goed kijken of wat we doen wel ons pakkie-an is. We moeten dit doen, maar het is pijnlijk”, herhaalt de wethouder. Samenwerken met de gemeente Vlissingen en andere Zeeuwse gemeenten kan de zorg volgens Middelburg goedkoper maken. “Als je samen inkoopt is dat altijd voordeliger. Daar moeten we naar kijken”, zegt wethouder Chris Simons.

Druppels

Het zijn echter druppels op een gloeiende plaat. Het enige wat Middelburg echt uit de put kan trekken is meer geld van de landelijke overheid. Daarvoor lobbyt Middelburg met de drie andere Zeeuwse steden flink in de residentie.

Hoop op miljoenen euro’s extra hebben ze niet. “We lopen hier op leeg, is de boodschap”, zegt wethouder Johan Aalberts. “Niet alleen wij, maar veel meer gemeenten. Dat kan niet de bedoeling zijn. We zagen een tekort aankomen en hebben gewaarschuwd, maar dit bedrag heeft ons enorm verbaasd”, zegt wethouder Johan Aalberts.

De gevolgen van de coronacrisis zijn in het tekort nog niet eens meegenomen. De wethouder voorziet dan ook zware tijden. “Het houdt een keertje op. Onze reserve is nog positief, maar we komen in geldproblemen. Zo simpel is het.”[l]