Schermershoofd krijgt innovatieve duinovergang

WESTKAPELLE - De trap bij duinovergang Schermershoofd in Westkapelle wordt vervangen. Er komt een nieuw soort overgang voor in de plaats.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De trap is aan het einde van zijn levensduur. De gemeente Veere had de keuze om hem te vervangen voor een traditionele trap of een innovatieve variant. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor de laatste gekozen. De trap bestaat uit duurzaam materiaal, is modulair en kan zowel als trap als hellingbaan worden gebruikt, zodat mensen met een beperking er ook gebruik van kunnen maken.

Architect Timko Lokerse uit Biggekerke, die een paar jaar geleden in opdracht van de gemeente Veere onderzoek heeft gedaan naar innovatieve duinovergangen, heeft de trap ontworpen. De draagconstructie is gemaakt van cortenstaal, de treden zijn van hergebruikt tropisch hardhout. De levensduur van deze trap is vijftig jaar. De gemeente Veere wil de investering van 214.100 euro afschrijven over deze periode. De bouw is overigens veel duurder. De overgang kost 497.000 euro, maar Veere rekent op een subsidie van de provincie van 229.200 euro. Bovendien wil Stichting Strandexploitatie Veere 20.000 euro bijdragen.[l]