Klustip: Houd de beestjes buiten met een hor'

SEROOSKERKE - Doordat iedereen door de coronacrisis veel meer tijd in en om het huis moet doorbrengen, wordt er meer geklust dan normaal. Nu is er tijd voor die klusjes die altijd bleven liggen, om de tuin eens goed onder handen te nemen of om dat plan dat je altijd al had te realiseren. Marinus Passenier van de Hubo in Serooskerke denkt mee en geeft elke week een tip.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Nu het steeds lekkerder weer wordt, komen er meer beestjes tevoorschijn. Wie liever geen vliegen, muggen, motten of wespen in huis heeft, maar de deur af en toe wel open wil zetten, doet er goed aan een hor aan te schaffen. Tegenwoordig kan er veel meer dan het ouderwetse vliegengordijn. “Je hebt deze nog steeds. Grote voordeel is dat je er dwars doorheen kunt lopen”, zegt Marinus Passenier. “Maar honderd procent dicht, zit het niet.”

Soorten en maten

Wie de garantie wil dat er geen beestjes naar binnen kunnen komen, moet een hordeur kopen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Zo heb je een rechttoe rechtaan klapdeur, die je voor je de gewone deur kunt bevestigen, maar tegenwoordig zijn de zogenaamde harmonica- en plissédeuren in trek. “Die schuif je naar binnen en buiten.” Ook in raamhorren heb je tegenwoordig veel meer keuze. Er zijn zelfs horren voor dakramen. “En waar je vroeger vaste horren had, die je in de winter van het raam moest halen, heb je nu horren die hetzelfde werken als rolgordijnen.”

Bijzonder zijn de horren met pollengaas, ideaal voor mensen die last hebben van hooikoorts. “Het is heel fijnmazig gaas. Helemaal weg zullen de hooikoortsklachten er niet door gaan, maar je vermindert deze binnen wel.” Volgens Passenier is het monteren een fluitje van een cent. “Het is bij wijze van spreken een kwestie van een paar schroefjes en klaar is Kees.”[l]