Jochem Verhaard en Emilie Sturm willen de horeca graag helpen.
Jochem Verhaard en Emilie Sturm willen de horeca graag helpen. Foto:

'Stel pleinen en straten beschikbaar aan horeca'

MIDDELBURG - Jochem Verhaard en Emilie Sturm uit Middelburg lanceren een idee om de horeca te helpen in deze coronacrisis. Als ze straks weer open mag, met anderhalve meter afstand, dreigt er voor veel zaken ruimtegebrek. Sturm en Verhaard opperen de pleinen en straten van de stad tijdens de zomermaanden te benutten als extra terrassen. Daarnaast zouden particulieren en organisaties hun grotere binnenruimtes beschikbaar kunnen stellen. Zelf bieden ze bijna honderd vierkante meter aan. Kosteloos.

VAN ONZE REDACTIE

“Als mensen straks meer afstand moeten houden in de horeca, komen er minder mensen in de restaurants en cafés”, vertellen Sturm en Verhaard. “Het idee is om dit op te lossen door meer ruimte te creëren voor de horeca, zodat ze hetzelfde aantal mensen kunnen blijven bedienen als voor de crisis. Dat kan door buiten- en binnenruimtes in Middelburg geschikt te maken voor de horeca van 20 mei tot 1 september 2020.”
De voorbereiding van het eten en drinken zou dan nog steeds gebeuren in de huidige locaties, voorzien de twee. “Maar het uitserveren vindt plaats in galeries, woningen, leegstaande kerken of bedrijfspanden die tijdelijk fungeren als restaurant of café. Op grote pleinen zoals de Markt, Dam of Abdij kunnen tijdelijk terrassen staan.”

Opknappen
Zelf hebben Verhaard en Sturm geen horecazaak, maar voelen zich betrokken bij de ondernemers in hun woonplaats. De twee zijn aan de Houtkaai een monumentenpand aan het opknappen voor de verhuur. Hun benedenverdieping blijft daarom nog maandenlang ongebruikt. “Die ruimte stellen we graag beschikbaar”, lacht Sturm. “Nu staat het hier nog helemaal vol met spullen van de verbouwing, maar dat is zo opgeruimd. We zijn te druk met ons werk en de verbouwing om de kar van dit plan zelf te trekken, maar we dragen wel graag een steentje bij. We willen de ondernemers graag perspectief bieden, opdat iedereen toch een beetje normale omzet kan draaien in de anderhalvemetersamenleving.”

Serieus
Het stel benadrukt dat het plan is nog niet volledig uitgewerkt, maar heeft al wel een paar belangrijke uitgangspunten. Zo moeten horecaondernemers de ruimte gratis kunnen gebruiken en mogen er geen evenementen worden georganiseerd. Het initiatief is vorige week gelanceerd via de website en de kanalen op sociale media van het lokale platform Wij zijn De Stad. Daar is het drie pagina’s tellende plan in z’n geheel te lezen. Volgens de redactie van het platform, die alle reacties inventariseert, is het idee goed ontvangen. “Het bericht bereikte meer dan twintigduizend mensen en er waren bijna alleen maar positieve reacties”, laat Edwin Mijnsbergen van Wij Zijn De Stad weten. “De Lokale Partij Middelburg liet weten er een motie over in te dienen, diverse niet-horecaondernemers gaven al aan graag ruimte beschikbaar te stellen en ook uit andere Zeeuwse steden kregen we belangstellende reacties. Komende week gaat stadsacquisiteur Cees Verhage in gesprek met de initiatiefnemers. Het zegt nog niets over de haalbaarheid van het plan, maar het idee wordt serieus opgepakt.”[l]