Het waterschap doet veel baggerwerk. FOTO WATERSCHAP SCHELDESTROMEN/RUDY VISSER
Het waterschap doet veel baggerwerk. FOTO WATERSCHAP SCHELDESTROMEN/RUDY VISSER Foto: Waterschap Scheldestromen/Rudy Visser

Meevaller maakt waterschap niet rijk

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen houdt 1,7 miljoen euro over aan 2019. Het overschot is onder meer ontstaan door een hogere dividenduitkering van de Waterschapsbank en extra belastingopbrengsten. Het waterschap zet een deel ervan apart om de tarieven voor de Zeeuwen geleidelijk te kunnen laten stijgen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Waterschap Scheldestromen spendeerde vorig jaar ruim 26 miljoen euro aan honderd projecten verspreid over de provincie, vertelt waterschapsbestuurder Denis Steijaert. “Daarnaast besteedden we nog 55 miljoen euro aan reguliere werkzaamheden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren in Zeeland.”

Dijkversterking
Geïnvesteerd heeft het waterschap vorig jaar bijvoorbeeld in de voorbereiding van de dijkversterking in Hansweert. “Voor dit project zijn we nog volop in overleg met allerlei betrokken partijen. Het werk voor de dijkversterking heeft impact voor inwoners en we proberen hun wensen zoveel mogelijk mee te nemen.”
Voor het watersysteembeheer legde Scheldestromen zeven vispassages aan, verspreid over Zeeland. Stuwen, dammen en gemalen in watergangen beperken vissen in hun bewegingsvrijheid. Een vispassage is een metalen bak met tussenschotten en openingen waar vissen doorheen kunnen zwemmen. Onder meer bij Sint-Maartensdijk is een vispassage naast gemaal De Noord geplaatst, zodat verschillende vissoorten vanuit de Oosterschelde de achterliggende gebieden richting Sint-Maartensdijk en Stavenisse kunnen in- en uitzwemmen.
Daarnaast is er veel gebaggerd, waaronder in de Westerschenge bij Oud-Sabbinge. Ook baggert het waterschap de stadshaven van Goes. Wegwerkzaamheden voerde Scheldestromen uit bij onder meer Vlake en tussen Kortgene en Colijnsplaat. Op beide locaties is een vrijliggend fietspad aangelegd. Om het afvalwater te transporteren en te zuiveren zijn ook diverse investeringen gedaan. Zo zijn meerdere rioolgemalen gerenoveerd.

Reserves
Het overschot wordt veroorzaakt door incidentele meevallers, verklaart Steijaert. “Zo keerde de Nederlandse Waterschapsbank voor het eerst weer dividend uit. We hadden een miljoen euro begroot en het werd een half miljoen euro meer.” Ook kwam er 1,4 miljoen euro meer aan belastingopbrengsten van Sabewa Zeeland binnen. “Dat komt doordat we inlopen op de achterstanden van het innen van bedrijfsaanslagen.” Scheldestromen moet nog wel 900.000 euro reserveren voor uitgestelde leveringen en diensten, die voor 2019 gepland waren, maar zijn opgeschoven. Met alle plussen en minnen met elkaar verrekend houdt Scheldestromen ruim 1,7 miljoen euro over aan 2019.
Het dagelijks bestuur van het waterschap stelt de algemene vergadering voor om dit bedrag toe te voegen aan de reserves. Ze heeft een speciale pot om de tarieven voor de Zeeuwen gelijkmatig te kunnen laten stijgen. “Zodat bij tegenvallers de Zeeuwse burger niet geconfronteerd wordt met fors hogere waterschapslasten.” Wat een acceptabele lastenverhoging voor de burgers is, kan Steijaert nu nog niet zeggen. “Daar is het nog te vroeg voor.” In deze zogenaamde tariefs-egalisatiereserves zit zo’n vier miljoen euro, vertelt Steijaert. "Daarnaast hebben we ongeveer tien miljoen euro in de algemene reserves en zo’n acht miljoen euro aan bestemmingsreserves. Met in totaal twintig miljoen euro hebben we genoeg vet op de botten en genoeg reserves om al onze projecten te kunnen uitvoeren.”

Onzeker
Het waterschap is volgens Steijaert blij met het overschot, maar rekent zich niet rijk. “In deze onzekere periode streven we ernaar om te blijven investeren. En we betalen facturen van leveranciers sneller uit. Zo proberen we ons steentje bij te dragen om de Zeeuwse economie te ondersteunen.”
De algemene vergadering van het waterschap bespreekt de jaarrekening op 28 mei.[l]