FOTO ANNET EEKMAN
FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Zeeland versoepelt voorzichtig mee

DOMBURG - Als door het versoepelen van de maatregelen de verspreiding van het coronavirus niet oplaait, mogen vanaf maandag 1 juni horeca, theaters, bioscopen en musea weer open. Vanaf woensdag 1 juli zijn dan gasten weer welkom op alle campings en vakantieparken. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) hoopt dat deze verruiming ook voor de Zeeuwse toeristische sector kan gelden, reageert VRZ-voorzitter Jan Lonink op de versoepeling van de regels die woensdag het kabinet presenteerde.

DOOR BRITTA JANSSEN

Naast de landelijke coronamaatregelen heeft de VRZ nog extra maatregelen genomen voor Zeeland. En net als bij het landelijke plan voor versoepeling van de regels, zet de VRZ haar stappen naar meer vrijheid ook gecontroleerd, zegt Lonink. ‘Zeeland kent normaal een zeer omvangrijk bezoekersaantal. Dat is voor de zorg tijdens de coronacrisis te veel. De vraag is steeds: hoeveel toeristen kan onze zorg aan?’ Daarop stemt de VRZ haar maatregelen af. ‘Dat doen we steeds in goed overleg met de toeristische sector. De eerste stap is nu gezet, met een systeem voor vijftien procent verhuur van slaapplaatsen. Onze wens is dat we ook in Zeeland per 1 juli de beperkingen voor het recreatief nachtverblijf kunnen opheffen.’
De VRZ wil per vrijdag (15 mei) de regels verder versoepelen. En ook per 29 mei, als de zorg het aankan. Per 15 mei mag vijftig procent van het aantal toeristische slaapplaatsen met individueel sanitair verhuurd worden. Particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B's wordt dan vrij toegestaan. En de huidige beperkingen in het gebruik van tweede woningen (alleen eigenaar en gezin) vervallen dan.
Als de druk op de zorg het toelaat, mag per 29 mei 75 procent van de slaapplaatsen verhuurd worden. 'Vanaf 1 juli zou dit honderd procent kunnen worden.'

Overzicht
De gunstige ontwikkeling van de coronacijfers in Nederland laat versoepeling van de maatregelen toe, aldus Rutte. Maar als meer vrijheid leidt tot meer coronabesmettingen, kunnen versoepelingen worden teruggedraaid, waarschuwde de premier. De veranderingen op een rij:

Sinds maandag (11 mei):
- De meeste mensen met een contactberoep kunnen weer aan de slag. Daarmee mogen bijvoorbeeld kapsalons open, maar alleen op afspraak en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Mondkapjes zijn niet verplicht.
- Iedereen mag weer buiten sporten, op voorwaarde van anderhalve meter afstand en thuis douchen. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan.
- Als proef laten 25 verpleeghuizen, verspreid over het land, stap voor stap weer bezoekers toe. "We beschermen kwetsbare mensen, maar kwaliteit van leven doet er ook toe", aldus Rutte.
- Bibliotheken mogen open. Eerder was al bekend dat basisscholen en kinderopvanglocaties ook gedeeltelijk open mogen vanaf maandag.

Vanaf maandag 1 juni:
- Terrassen gaan open, met anderhalve meter afstand.
- Restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea mogen open, maar alleen op reservering, voor maximaal dertig gasten en met anderhalve meter afstand.
- Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Wel worden mondkapjes verplicht, omdat reizigers niet altijd genoeg afstand kunnen houden. Die mondkapjes moet iedereen zelf kopen of maken.
- Het voortgezet onderwijs opent vanaf dinsdag 2 juni haar deuren (maandag 1 juni is het Pinkstermaandag). Hoe, dat wordt nog nader bepaald. Ook is er een plan in de maak voor het te zijner tijd heropenen van het mbo en hoger onderwijs.

Vanaf woensdag 1 juli:
- Campings en vakantieparken gaan open, inclusief gemeenschappelijke douches en toiletten. Daarmee kunnen Nederlanders op vakantie in eigen land, zei Rutte.
- De regeling van maximaal dertig gasten voor de horeca wordt verruimd naar maximaal honderd bezoekers. Wel nog steeds op reservering en met anderhalve meter afstand.
- Ook in uitvaartcentra en kerken en bij bruiloften mogen maximaal honderd personen samenkomen.

Vanaf dinsdag 1 september:
- Contact- en binnensporten zijn weer toegestaan. Sportwedstrijden, zoals in het betaald voetbal, mogen plaatsvinden zonder publiek.
- Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en concerten, moet nog besloten worden.

Slot
"We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de regels houdt", benadrukte Rutte. "Het virus moet onder controle blijven." In afwachting van een vaccin zijn er drie ankerpunten voor de houdbaarheid van de versoepeling: de bescherming van kwetsbare mensen, de zorg moet het aankunnen en er moet meer zicht komen op de verspreiding van het virus. Hierover zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag ernaar te streven dat alle Nederlanders met klachten zich vanaf 1 juni moeten kunnen testen op het coronavirus.
De verruiming van de regels leidt tot een drukker openbaar vervoer, verwacht Rutte. "Voor spreiding van de reizigers zullen we moeten kijken naar andere werk- en openingstijden."

Steunpakket
Rutte stelde dat ondanks de versoepelingen nog vele sectoren economische schade ondervinden van de coronamaatregelen. "We stellen een tweede economisch steunpakket op, in overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties. Hierin hebben we aandacht voor de sectoren die nog moeten wachten op verruiming van de regels."[l]