Wethouder Adri Roelse. FOTO ANNET EEKMAN
Wethouder Adri Roelse. FOTO ANNET EEKMAN Foto: ANNET EEKMAN

'Natuurlijk mag er weer wat meer, maar zekerheid is er nog niet'

DOMBURG - Voor geen enkele wethouder is het op dit moment makkelijk, maar wat als je net begonnen bent? Chris Maas, Adri Roelse en Pieter Wisse zijn in de week dat de coronacrisis losbarstte begonnen aan hun klus voor de gemeente Veere. Hoe vergaat het hen en wat zijn de gevolgen van de crisis voor hun portefeuille?

DOOR EUGÈNE DE KOK


De komende weken vertellen zij dat in de Middelburgse en Veerse Bode. Adri Roelse is deze week aan de beurt.

Toen Roelse besloot met zijn partij Dorpsbelangen en Toerisme Veere (DTV) uit de coalitie met de SGP/ChristenUnie en VVD te stappen, leek er nog weinig aan de hand. Toen hij een paar weken later aan de slag ging als wethouder in het college met Chris Maas van PvdA/GroenLinks en Pieter Wisse van het CDA was alles anders. “Het is een drukke periode om te beginnen”, zegt Roelse met gevoel voor understatement. “We wilden snel aan de slag met de lopende zaken, die al genoeg aandacht zouden vragen, maar daar kwam de coronacrisis overheen.”

Het virus en alle gevolgen vandien hebben een enorme impact op de gemeente Veere. Hoewel de eerste toeristen weer welkom zijn, zullen de aantallen die vorige zomers kwamen dit jaar in de verste verte niet worden gehaald. “Natuurlijk mag er weer wat meer, maar zekerheid is er nog niet. Dat zorgt veel stress bij ondernemers.”

Roelse belt of bezoekt elke dag met een paar ondernemers in de gemeente. Hij luistert naar hun verhalen en probeert zo goed en kwaad als het kan te helpen. “Het zijn gesprekken die me niet in de koude kleren gaan zitten. Soms raakt het me diep.” Veel meer dan het uitstellen van belastingverplichtingen kan de gemeente op financieel gebied niet doen. De hulp moet vooral uit Den Haag en Brussel komen, zegt Roelse. “Er waren al zorgen over onze financiën. Het is geen bodemloze put. Daarnaast zijn er door de coronacrisis nauwelijks parkeerinkomsten en krijgen we veel minder toeristenbelasting. Veere wordt keihard geraakt”, zegt Roelse, die hoopt op extra steun van de landelijke overheid. “We hebben elke twee weken overleg met ondernemers en betrokken organisaties. Dan kijken we wat voor elkaar kunnen betekenen. Niet zozeer op financieel gebied, maar wel op andere vlakken. Elke week krijgen we tientallen verzoeken om dit of dat te doen. Met ons coronateam kijken we welke aanvullende maatregelen we voor de ondernemers kunnen nemen.

Roelse hoopt dat er snel meer zekerheid komt voor de ondernemers in zijn gemeente. “Zij zijn de ruggengraat van onze samenleving. Onze bedrijven houden de boel draaiende en zorgen voor veel werkgelegenheid. Gelukkig is er nu weer wat perspectief.” Roelse blijft stug doorwerken. “Soms zitten er te weinig uren in een dag om alles te doen wat je wil doen. Er komt steeds iets tussen, maar ik wil zo min mogelijk laten liggen. Al met al is het een bijzondere tijd, maar ben ik wel trots dat ik wethouder ben van de gemeente Veere.”[l]