Vele kiezels samen maken een mooi mozaïek. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Vele kiezels samen maken een mooi mozaïek. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Picasa

Scouting maakt herdenkingsmozaïek

MIDDELBURG – Middelburgse scoutinggroepen hebben samen een tien vierkante meter groot mozaïek gemaakt om oorlogsslachtoffers te eren. Zij riepen iedereen - ook niet-scouts - op om een steentje te schilderen en in te leveren. Het resultaat is maandag 4 mei onthuld bij Scouting Blauwe Jungle.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Het tijdelijke monument bestaat uit stenen die beschilderd zijn door leden van Scouting Gouden Cirkel, Scouting Kazan de Wolfgroep, Scouting Lutemgroep, Scouting Berdenis van Berlekomgroep, Scouting Blauwe Jungle en Christelijke Brassband Middelburg. Met dit initiatief konden zij ondanks de coronamaatregelen toch samen aandacht besteden aan de Dodenherdenking. Sinds half maart is er geen fysieke scoutingopkomst meer geweest. De leiding van de verschillende groepen bedenken allerlei opdrachten die de kinderen thuis kunnen uitvoeren.


Zonnebloem
Koen Lankhuizen (9) is welp bij Scouting Kazan de Wolfgroep. “Ik moest insecten zoeken in de tuin en vond mieren, wormen en pissebedden. Ook moest ik een zonnebloem zaaien.” Broer Luuk (11) zit bij de scouts van dezelfde club en bouwde van afval een kunstwerk. “Ik heb ook een drijvende boot gemaakt.” De jeugdleden hebben plezier in de thuisopdrachten, maar die nemen het gemis van vrienden niet weg. “Ik wil weer busjekruit spelen met de welpen”, zegt Ties (7).


Schilderen

Een thuisopdracht die veel scouts vanuit Scouting Nederland kregen was het beschilderen van herdenkingsstenen voor een mozaïek. De traditionele samenkomst van scoutingleden op het Abdijplein in Middelburg ging niet door, dus gingen de Middelburgse scoutinggroepen met de herdenkingsstenen aan de slag. Van enkele bedrijven kregen ze zakken met kiezelstenen gesponsord. De stenen zijn uitgedeeld onder de leden en andere belangstellenden, zoals Christelijke Brassband Middelburg. Eenieder die dat wilde kon een steen beschilderen in het thema Vrijheid. Luuk: “Het was leuk om te schilderen. Mijn broers en ik hebben 35 stenen beschilderd in de kleuren rood, wit en blauw.” Ze schreven er woorden op als ‘vrede’, ‘4 mei’ en ‘hoop’. “Ik heb al drie keer tijdens de Dodenherdenking op het Abdij gestaan. Soms was het erg koud, maar ik vond het ook mooi om erbij te zijn. Je staat daar dan in je scoutfit en sommige leggen kransen.”[l]