De sportscholen staan te trappelen om iedereen weer te mogen ontvangen. FOTO SYDA PRODUCTIONS/SHUTTERSTOCK
De sportscholen staan te trappelen om iedereen weer te mogen ontvangen. FOTO SYDA PRODUCTIONS/SHUTTERSTOCK Foto: Syda Productions/Shutterstock

'Kan niet wachten om iedereen weer te ontvangen'

MIDDELBURG – Het heeft er lang op geleken dat de sportscholen achteraan in de rij zouden staan en pas op 1 september de deuren weer zouden mogen openen, maar na het goede nieuws van vorige week is er hoop. Ze gaan niet pas open over drie maanden, maar mogelijk al op 1 juli. Dat bericht zorgt natuurlijk voor opluchting bij onder meer Fitness Fitaal en Fit for All.

DOOR DANIËL WISSEL


Ze hebben er een tijdje op moeten wachten en na de nodige teleurstellende berichten vanuit de overheid, had minister-president Mark Rutte afgelopen week eindelijk positief nieuws voor de sportscholen. Uiteraard werd de mededeling met gejuich ontvangen, maar Miriam Lous van Fitness Fitaal in Vlissingen houdt een slag om de arm. "We hopen het natuurlijk heel erg, maar in je achterhoofd houd je er ook een beetje rekening mee dat het toch niet doorgaat. Hopelijk gaat alles goed en mogen we open. We hebben in ieder geval een datum om naartoe te werken."


Maatregelen

Na maanden van onzekerheid, afwachten en maatregelen nemen komt het moment van heropening nu dus steeds dichterbij. Miriam is er klaar voor. "We zouden volgende week open kunnen gaan, maar ik snap ook dat ze niet alles tegelijk doen en straks even willen kijken hoe het met de horeca gaat." Voor Fit for All in Middelburg geldt eigenlijk hetzelfde, laat Ron Openneer weten. "We hadden best op 1 juni open kunnen gaan, maar we zijn hier ook hartstikke blij mee." De afgelopen periode hebben ze niet stilgezeten. Miriam vertelt wat ze allemaal hebben gedaan. "We hebben looproutes gemaakt, apparaten zijn afgeplakt, alles wordt gedesinfecteerd en we werken met reserveringen, zodat het niet te druk kan worden."

Bij beide sportscholen werd er in de voorbije weken buiten gesport. Toch kunnen ze niet wachten om binnen weer aan de slag te gaan. "Een deel van onze leden hebben we weer gezien, maar we kunnen niet wachten om iedereen binnen weer te ontvangen. Dan kunnen ze ook zien dat we het centrum hier en daar aangepakt hebben", vertelt Ron.

Dat gevoel leeft ook bij Miriam. "Onze leden willen ook graag weer aan de slag, sporten is toch ook een sociaal gebeuren. Ouderen zien het als een uitje. Dat missen mensen, maar wij ook." Als alles de komende tijd goed gaat, hoopt ze 1 juli weer open te zijn, maar stiekem droomt ze van het moment dat alles weer is zoals het was. "Gewoon spontaan en samen lekker sporten. Minder nadenken en niet streng op alle regeltjes moeten letten. Daar kan ik niet op wachten!"

Niet alleen voor de gezondheid en het sociale contact is het positief dat er straks weer gesport kan worden, maar zeker ook voor de financiële situatie van veel sportscholen. Volgens Miriam was het dan ook noodzakelijk dat de datum naar voren werd geschoven. "Het waren echt heel lastige maanden. De kosten lopen gewoon door, dus eigenlijk wil je zo snel mogelijk open. Veel leden vragen hun geld terug of zeggen het abonnement op, maar door toch diensten aan te bieden proberen we onze klanten zo goed mogelijk te helpen en behouden."

Daar hadden ze bij Fit for All uiteraard ook mee te maken, maar Ron is blij met alle steun die ze hebben gehad. "We zijn dankbaar voor de steun en loyaliteit van onze leden, dat is hartverwarmend." Hij kijkt positief vooruit. "Laten we nog even volhouden met zijn allen, vier weekjes zijn zo voorbij.”[l]