Kees Schoof tijdens het 45-jarig jubileum in maart 2017. FOTO VAN DIXHOORNBRIGADE
Kees Schoof tijdens het 45-jarig jubileum in maart 2017. FOTO VAN DIXHOORNBRIGADE Van Dixhoornbrigade

Mede-oprichter Van Dixhoorn-
brigade Kees Schoof overleden

MIDDELBURG - Erelid Kees Schoof van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, is vorige week op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van de vereniging.

VAN ONZE REDACTIE

Schoof was erbij toen op 4 maart 1972 de eerste lessen werden gegeven bij de Van Dixhoornbrigade. Samen met nog vier anderen was hij lid van de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. 'De vijf initiators, allen Middelburgers, vonden dat het tijd werd dat de provinciale hoofdstad een eigen reddingsbrigade kreeg', laat de Van Dixhoornbrigade weten. 'Ze namen daarom het initiatief tot een nieuwe vereniging en dat werd breed omarmd, want tijdens de eerste les stonden 46 kinderen te wachten om het zwemmend redden te leren. Schoof, toen 44 jaar oud, begon direct met lesgeven.'

Oostenwind
Bij het 40-jarig jubileum van de Van Dixhoornbrigade vertelde Schoof dat hij pas op 15-jarige leeftijd leerde zwemmen. Het fenomeen schoolzwemmen bestond in zijn jeugd namelijk nog niet.
Tot op het laatste moment was Schoof lid van de Van Dixhoornbrigade. Tot hij in de zeventig was, was hij actief op het strand. In het jubileumboek van de brigade haalde Schoof herinneringen op aan zijn tijd als strandwacht. 'Als je aankomt op het strand en het is mooi weer en er staat een oostenwind, dan weet je dat je veel te doen krijgt. Ik heb veel mooie herinneringen aan het strandwerk', aldus Schoof in het boek.
Het bestuur van de Van Dixhoornbrigade is Schoof dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de reddingsbrigade, zegt voorzitter Leo Wolterman.[l]