Het sociaal domein is één van de grootste kopzorgen voor de gemeente Middelburg. ARCHIEFFOTO
Het sociaal domein is één van de grootste kopzorgen voor de gemeente Middelburg. ARCHIEFFOTO Foto:

Middelburg zit 'echt in financieel zwaar weer'

MIDDELBURG - De gemeenteraad van Middelburg moet de komende maanden bedenken hoe ze de enorme gaten in de begroting wil dichten. De tekorten schommelen tot en met 2022 tussen de 4,4 en 6,2 miljoen euro. Volgend jaar stevent de gemeente af op een min van 5,5 miljoen euro. Dat is te lezen in de kaderbrief. “Het is een dramatisch financieel beeld”, zegt wethouder Johan Aalberts.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Wat hem niet vrolijker maakt, is dat er in de tekorten al een bezuiniging van ruim 6,2 miljoen euro op het sociaal domein is verwerkt. Het is nog maar de vraag of de gemeente dit voor elkaar krijgt. “We zitten echt in zwaar weer”, zegt Johan Aalberts. Na jaren van bezuinigingen leek Middelburg vorig jaar weer wat te lucht te hebben, maar het sociaal domein is de grote spelbreker. De tekorten lopen daar alleen maar op. Een paar weken geleden zei het college van burgemeester en wethouders al dat ‘het wettelijk minimum het maximum wordt voor Middelburg’. “Het moet veel soberder. Onze inwoners gaan dat echt merken.”


Ruimte

Het moet blijken of het genoeg is. Er zijn meer risico’s. In de kadernota zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet meegerekend. Middelburg heeft de afgelopen maanden daarvoor al elf miljoen euro moeten lenen. “Maar ik verwacht dat we er uiteindelijk minder last van zullen hebben dan van het sociaal domein. De extra kosten die we hebben gemaakt vallen mee en ik reken erop dat de uitgestelde belastingen nog worden betaald.”

Veel smaken om te bezuinigen heeft de gemeente niet meer. De afgelopen jaren is ‘alle ruimte uit de budgetten gehaald en meermalen de kaasschaafmethode toegepast’. Bovendien werkt de gemeente al met veel minder personeel dan jaren geleden. Volgens Aalberts rest Middelburg een aantal mogelijkheden: het bevriezen van subsidies en het verhogen van de lokale belastingen. Daarnaast laat hij een onderzoek doen naar de uitgaven. “Geven wij veel meer geld uit aan bepaalde zaken dan andere gemeenten? Dat moet dit onderzoek duidelijk maken. Op basis daarvan kunnen we dan bepalen aan welke knoppen we kunnen draaien.” Een greep uit de algemene reserve of de reserve grondbedrijf, die de komende tijd groeit, zit er volgens Aalberts niet in. “We moeten geen sneeuw gaan schuiven. Je moet een structureel probleem niet oplossen met incidenteel geld.”


Discussie

Middelburg heeft tijdens de kredietcrisis een kerntakendiscussie gevoerd. Daaruit is weinig voortgekomen. “De opbrengst was nihil. We gaan het onderzoek dan ook niet opnieuw doen, maar het was toen een politieke keuze om niets te doen. Best kans dus dat de raad het uit de la haalt en nu tegen bepaalde dingen ja zegt waartegen ze een paar jaar geleden nee zei.”


Artikel 12

Voor een Artikel 12-status, zoals buurman Vlissingen, komt Middelburg nog niet in aanmerking. Er gelden twee voorwaarden als je een aanvraag wil doen. Je moet langdurig in het rood staan, wat in Middelburg zeker het geval is, maar de belastingen moeten ook al flink zijn verhoogd. “Daar zit bij ons nog ruimte. In Zeeland bungelen we onderaan, maar landelijk zijn we nog gemiddeld. We voldoen nog niet aan die eis.”

Het college legt de bal nu bij de gemeenteraad. “Er komen keuzes aan waarover zij zich moet uitspreken. Het is bijvoorbeeld een politieke keuze of je wilt bezuinigen op preventie in het sociaal domein, iets waarin we nu nog willen investeren.” De partijen moeten voor de behandeling van de begroting in het najaar samen bepalen hoe ze de miljoenen willen besparen.[l]