Jazz by the Sea is één van de evenementen die niet doorgaat. FOTO COBY WEIJERS
Jazz by the Sea is één van de evenementen die niet doorgaat. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Veere rekent op miljoenentekort door coronacrisis

DOMBURG - De gemeente Veere denkt dat de coronacrisis voor een tekort zorgt van 11,5 miljoen euro. Dat staat in het financieel perspectief. Het zijn vooral opbrengsten uit de toeristenbelasting en parkeergelden die het mist.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Daarnaast maakt de gemeente meer kosten, bijvoorbeeld door het inzetten van coronacoaches en andere maatregelen. “De besmettingen zijn aanzienlijk, maar de financiële gevolgen zijn groot”, zegt wethouder Pieter Wisse. Het kabinet heeft gezegd dat gemeenten worden gecompenseerd voor de inkomsten die ze mislopen door de coronacrisis, maar of dat het gat helemaal dicht, weet het Veerse college van burgemeester en wethouders niet. Voor de maanden tot juni is twee miljoen euro toegezegd. “We denken dat we met dit perspectief een waarheidsgetrouw beeld schetsen”, aldus Wisse. “Maar er kunnen straks net zo goed meevallers zijn als tegenvallers. Het zijn dagkoersen waarmee je moet rekenen. We weten vijftig procent, maar moeten honderd procent begroten.”

Naast de crisis heeft de gemeente ook te maken met tegenvallers in het sociaal domein. Ze wil er structureel meer geld voor uittrekken: 733.000 euro meer voor de wmo, 443.000 euro voor de jeugdzorg en 165.000 euro voor het leerlingenvervoer.


Belastingen

Veere wil het miljoenentekort dekken met een eenmalige greep uit de algemene reserve. Daar zit daarna nog slechts vier miljoen euro in. Om het spaarpotje in de jaren daarna weer op het vereiste minimum van tien miljoen euro te krijgen, moet er veel gebeuren. Veere wil de onroerende zaakbelasting verhogen met vijf procent.

Ook gaat de toeristenbelasting omhoog. Er komt een gesplitst tarief. Toeristen met een tent betalen voortaan 1,30 euro per persoon per nacht en mensen in hotels en vakantiehuizen gaan twee euro betalen. Het moet voor 1,7 miljoen euro aan extra inkomsten zorgen.


Parkeren

Daarnaast moet je, als het aan het college ligt, straks overal betaald parkeren langs de kust. En hoe dichter je bij een hotspot komt, hoe duurder het wordt. Wisse rekent daardoor op 2,5 miljoen euro extra. “We willen de lasten eerlijker verdelen tussen onze inwoners en toeristen. Van de zestig miljoen euro die we investeren, komt zeker de helft ook ten goede aan de toeristen. Daar mag best iets tegenover staan.”[n]