Jubilerende kruidentuin zoekt nieuwe vrijwilligers

MIDDELBURG - De kruidentuin binnen het Abdijcomplex in Middelburg, bestaat in juli 25 jaar. In die tijd is de tuin - opgezet naar Middeleeuws model - het groene hart geworden in het centrum van de binnenstad.



Een groep vrijwilligers zorgt wekelijks voor het onderhoud, zorgt dat de tuin het karakter houdt van een plek waar de tijd heeft stilgestaan. In de loop der jaren is de tuin een trekpleister gebleken en tegelijk een oase van rust gebleven.

1995
25 jaar geleden, op 19 juli 1995 begon een groep vrijwilligers met het aanplanten van de kruidentuin in de kloosterhof van de Abdij: 1100 buxusplantjes gaven de structuur aan, in de vakken werden 120 verschillende soorten kruiden geplant: keukenkruiden, verfkruiden en vooral medicinale kruiden.

In 2019 heeft de buxusmot huisgehouden onder de buxushaagjes en -bollen. In november 2019 hebben de vrijwilligers onder leiding van een hovenier alle buxusplanten verwijderd en vervangen door ilex crenata planten. De haagjes moeten dus nog een beetje groeien voordat de tuin weer volwassen is.


Bezienswaardigheid
De tuin is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een van de bezienswaardigheden van Middelburg en wordt veelal opgenomen in stadswandelingen. Het is fijn om te merken dat mensen dit mooie, rustige plekje weten te vinden. Maar dat zouden er nog veel meer kunnen zijn.

Op dit moment zijn 17 vrijwilligers actief bij het onderhoud, waaronder nog 4 vrijwilligers van het eerste uur. De anderen zijn er later bijgekomen, sommigen zijn ook alweer 15 jaar of langer actief.

De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is intussen 75. Tijd voor nieuwe instroom!

Het lukt nog wel om de tuin te onderhouden, maar het zware snoeiwerk van de heggetjes is overgedragen aan een hovenier. De provincie Zeeland betaalt de kosten van hovenier en nieuwe planten.

Voor meer informatie en foto's: M.E. van der Rijst-Ribbius, email: rijstribb@zeelandnet.nl.[n]