Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

MIDDELBURG - Simon Blaas heeft zich de afgelopen maanden goed bezig kunnen houden.

De directeur van Cinema Middelburg had in de beginweken veel werk aan het verzetten van voorstellingen en afhandelen van reserveringen, werkte aan de minicinema, onderhield het PICL-systeem waarmee mensen thuis films kunnen kijken, hield zich bezig met een educatief project en was tussen de bedrijven door docent voor zijn kinderen thuis.

Toch was hij blij dat de cinema in juni weer open mocht. “Al is het geen geweldig verdienmodel en moet het publiek ons weer zien te vinden”, zegt de Middelburger. De zaal in de Kloveniersdoelen heeft 28 ‘veilige stoelen’. Dat blijft. “In ons monumentale gebouw met leuke hoekjes en trapjes hebben we niets aan het opschalen, zolang de anderhalve meter afstand blijft bestaan. Je moet blij zijn met wat je hebt. Het is heel fijn dat we weer open zijn, maar als dit zo blijft, ga je op een gegeven moment het schip in. De eerste bioscopen staan al op omvallen.”

Blaas hoopt dat het kabinet serieus kijkt naar het model van de brancheorganisatie voor alle bioscopen en filmtheaters. Het is gestoeld op de praktijk in België en Frankrijk. In het model wordt de anderhalve meter losgelaten en werken de filmhuizen, die standaard goed geventileerd zijn, stap voor stap naar een volledige bezetting in oktober. “Een beetje zoals in de vliegtuigindustrie. Een beetje perspectief moet er zijn.”[n]