Afbeelding
Foto: Annet Eekman

‘Ik hou van bezig zijn en problemen oplossen’

MIDDELBURG - Zijn brede inzet voor de samenleving leverde Cor Zuiddam dit voorjaar de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op. “Ik zie dit niet als een blijk van waardering aan het einde van mijn loopbaan, maar als aanmoediging om mijn vrijwilligerswerk voort te zetten”, vertelt de 75-jarige Vlissinger, die het lintje vrijdag (3 juli) krijgt opgespeld door burgemeester Bas van den Tillaar.

DOOR BRITTA JANSSEN

Officieel is de oud-directeur van het Delta College in Middelburg al jaren met pensioen, maar zijn dagen zijn nog altijd goed gevuld. Meerdere keren per dag wandelt hij met zijn hond Dylan, hij leest, kokkerelt en tafelt graag én heeft nog allerlei vrijwilligersfuncties. “Om twaalf uur denk ik, ‘oh, ik moet naar bed!’. En rond zes uur sta ik weer op.”
Cor Zuiddams cv groeit nog steeds. “Sinds begin dit jaar ben ik voorzitter van de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk. Met muziekuitvoeringen en samen met de vele vrijwilligers proberen we via sponsoring geld in te verzamelen voor onderhoud van het gebouw.”

Vrijheid
Vele betaalde en onbetaalde functies heeft hij op zijn naam staan, voornamelijk in het onderwijs, bedrijfsleven en de culturele sector. “Ik ben opgegroeid in een ondernemersmilieu, met het arbeidsethos ‘er moet gewerkt worden’. Daarnaast kreeg ik mee dat het belangrijk is om maatschappelijk je steentje bij te dragen. Ik zoek altijd de balans tussen inkomen en maatschappelijke inzet.”
Cor Zuiddam is in 1944 in Nijkerk geboren. Zijn vader leidde met diens broers borstelfabriek Gezu (Gebroeders Zuiddam). “Dat is inmiddels een van de oudste familiebedrijven van Nederland.” Cor Zuiddam werkte er in zijn tienerjaren ook, maar vloog uit na zijn studie bedrijfseconomie en bedrijfspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “We zijn een kinderrijke familie en konden niet allemaal directeur worden.” Hij ging aan de slag bij de chocolade- en biscuitfabriek Verkade in Zaandam en was verantwoordelijk voor onder meer werkzaamheden op het gebied van efficiency. “Ik werkte met de meisjes van Verkade”, lacht hij. “Het was een harde leerschool en ik moest op mijn tenen lopen, maar kreeg wel de vrijheid om mijn werk naar eigen inzicht te doen. Als het maar af was. Dat vond ik mooi.” Toen al had hij oog voor de mens achter de arbeidskracht. “Mens-zijn is medemens zijn. Vaak nemen mensen me al gauw in vertrouwen en dan krijg je veel te horen. Mijn opzet is dat ze dan met een glimlach weer weggaan.”

Vondelpark
Zijn opzet is ook partijen samenbrengen om elkaar te versterken. Zo verbond hij vele bedrijven aan het Delta College. “Toen ik bij Verkade werkte, woonden mijn vrouw Marianne en ik met onze dochter Anne bij het Vondelpark in Amsterdam. Na een paar jaar wilden wij wat rustiger wonen.” Zuiddam kwam een mooie vacature van het Delta College tegen en het gezin besloot in 1974 hartje Amsterdam voor Middelburg te verruilen. “Zeeland kende ik alleen van het ringrijden, haha. We hebben een dagje in Middelburg en omgeving rondgekeken en vonden het een mooie monumentenstad. Ook de rust en natuur op Walcheren sprak ons aan.” De vacature bij het Delta College viel hem op door ook weer een gevoel van vrijheid. “Als stagecoördinator mocht ik op pad om stagebedrijven te werven. Leerlingen liepen in de tijd nog geen stage. Ik moest tachtig jonge mensen onderbrengen en dat was best een klus.” Zuiddam vond het prachtig om jongeren en ondernemers samen te brengen. “Leerlingen doen snel praktijkervaring op en het bedrijfsleven krijgt er goed geschoold personeel voor terug.”

Grondlegger

Later was Zuiddam een van de grondleggers van de hotelschool en toeristische tak van het Delta College. “Toerisme en horeca waren economische pijlers van Zeeland, dus waarom hadden we hier geen hotelschool? De toenmalige staatssecretaris van onderwijs, Nel Ginjaar-Maas, had een huisje had in Burgh Haamstede en daar ben ik met haar gaan praten. Zo hebben we uiteindelijk de hotelschool, en later het mtro (middelbaar toeristisch en recreatief onderwijs, redactie), met steun van het bedrijfsleven en de provincie naar Zeeland gehaald.”

FOV

Zuiddam kreeg goede contacten in het bedrijfsleven en voelt zich daarbij tot op de dag van vandaag betrokken, in het bijzonder bij het midden- en kleinbedrijf (mkb). “Het mkb is voor tachtig procent de motor van de economie.” Die passie bracht hem bij de FOV, de Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere. Als voorzitter moest hij de neuzen binnen de ondernemersclubs dezelfde kant op krijgen, om bijvoorbeeld een eendrachtig geluid richting de gemeente te laten horen. “We hebben bereikt dat er meer wederzijds begrip is tussen de ondernemers en het gemeentebestuur. Dat is onder meer te danken aan de ondernemersmanager en ik ben er trots op dat die functie door ons is gecreëerd.” De FOV stelde hiervoor Dick van der Velde aan, inmiddels gedeputeerde voor de provincie Zeeland.

“Mijn periode bij de FOV was magnifiek. De jaarvergaderingen, daarover wordt nu nog gepraat”, lacht Zuiddam. “Dat was vroeger maar een saaie boel, met nauwelijks aanwezigen. Veel ondernemers willen snel financiële resultaten zien en hebben weinig tijd, dus moet je ze een interessant programma bieden. We haalden boeiende gastsprekers naar de vergaderingen, zoals Paul de Blot en Karla Peijs, destijds commissaris van de koningin in Zeeland. Uiteindelijk wisten we tweehonderd bezoekers te trekken.” Peijs noemde Zuiddam eens een ‘calvinistische bourgondiër’ en dat is hem bijgebleven. “Dat vind ik een mooie typering.”


Doorzettingsvermogen

Verder is Zuiddam geridderd voor onder meer zijn jarenlange inzet als bestuurslid van VVV Zeeland, het Zeeuws Orkest, Jazz by the Sea, stichting Bijzondere Projecten MKB Zeeland, Tafeltje-Dekje Noord-Beveland, PKN-gemeente Kamperland, het Etty Hillesum Onderzoekcentrum en stichting Delta Cultureel in Veere. Zuiddam is nog steeds actief voor stichting Oorlogsjaren Vlissingen, stichting Synagoge Middelburg, de regiegroep voor de herdenking van de Slag om de Schelde en voor de Sint Jacobskerk in Vlissingen. “Ik heb een brede interesse en vind het mooi om een beetje te wroeten en problemen op te lossen. Ik hou van proactief meedenken. Je hoeft niet intelligent te zijn om iets te bereiken, als je maar doorzettingsvermogen hebt. Dat zei ik ook altijd tegen leerlingen.”


Water

Na verschillende verhuizingen op Walcheren, met een uitstapje naar Kamperland, woont Zuiddam sinds twee jaar in Vlissingen, in een appartement van het voormalige hotel Britannia. “Zes jaar geleden is Marianne, mijn prinses, overleden. Ik besloot kleiner te gaan wonen en kwam eerst in Veere en toen in Vlissingen terecht. Het is hier heerlijk. Ik hou van de ruimte en de rust van het water en ben snel opgenomen door de mensen. Ze hebben me het sociale leven van Vlissingen ingetrokken. Ik ben een tevreden man, dankbaar voor een rijk leven.”[n]