Deze maand staat een aantal financiële stukken bij de gemeente centraal.

We kijken terug op de jaarrekening van 2019 en proberen vooruit te kijken met een kaderbrief. In deze kaderbrief kijken we naar de komende vier jaar. Daarnaast zijn wij ook druk met het in kaart brengen van de huidige financiële positie.

Helaas staat de financiële positie van de gemeente onder druk. Het afgelopen jaar hebben we 4,1 miljoen euro extra moeten uitgeven. Het meeste geld ging naar het sociaal domein bestaande uit de wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Het komende jaar zal daar ook weer veel extra geld voor nodig zijn. Daarnaast krijgen we te maken met de nadelige financiële effecten van de coronacrisis, je moet hierbij denken aan minder inkomsten uit belasting en meer uitgaven aanuitkeringen.

Dit jaar en de volgende jaren hebben we dus een stevige klus te klaren. We moeten de financiën op orde zien te krijgen.


Inkomsten

Enerzijds komt er te weinig geld binnen van het rijk om de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg te kunnen betalen en anderzijds moeten we zelf weer scherp gaan kijken naar onze inkomsten en uitgaven. De komende maanden zullen we hier een plan voor maken. Om de financiële situatie op orde te kunnen krijgen, zullen we moeilijke keuzes moeten maken en zullen alle inwoners hier iets van gaan merken. Altijd zullen we oog hebben voor evenwicht. Geen prettige boodschap maar helaas nodig en noodzakelijk.[n]


Johan Aalberts