Groep 3/4 schreef mee aan het boekje over walvis Jonas, die ziek wordt door de plastic soep
Groep 3/4 schreef mee aan het boekje over walvis Jonas, die ziek wordt door de plastic soep Foto: Marielja ten Bruggencate

Leerlingen schrijven een boek over plastic soep

SEROOSKERKE – De leerlingen van CBS De Wegwijzer hebben het boek ‘Operatie Jonas en de Wegwijzer’ gekregen. Bijzonder aan dit boek is de inbreng van de leerlingen. De kinderen hebben tekeningen gemaakt en verhalen geschreven die zijn verwerkt in dit boekje.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


‘Operatie Jonas en …’ is een educatieproject van Wereld Natuur Fonds dat begon in Katwijk. Cees Vos, teamcoördinator van het fonds, is de initiatiefnemer. “Iedereen kan bijdrage om de plastic soep in de oceanen te verkleinen. Door minder plastic te gebruiken, afval te scheiden en op te ruimen als je zwerfvuil tegen komt. Met dit project willen we de bewustwording vergroten.” Vos is op verschillende scholen langs geweest en heeft samen met kinderboekenschrijfster Lorena Veldhuizen gastlessen verzorgd. “De kinderen zijn altijd enthousiast als ik kom vertellen over dieren en natuur. Als we het hebben over de plastic soep begrijpen ze heel goed dat er iets aan gedaan moet worden.”

De kleinzoons van Cees Vos zitten op CSW De Wegwijzer, wat hem op het idee bracht om op hun school gastlessen te komen geven. Na de gastlessen is Veldhuizen met de leerlingen aan de slag gegaan. Het verhaal gaat over de walvis Jonas die buikpijn krijgt door het vele plastic dat hij tegelijk met de vis opeet. Hoe het verhaal afloopt en hoe de plastic soep verholpen wordt, is geheel door de kinderen verzonnen en verloopt bij iedere school anders. De kinderen hebben tekeningen gemaakt en verhalen geschreven. Veldhuizen heeft van de inbreng een geheel gemaakt. “Als school vinden we het belangrijk om bij te dragen aan milieubewustheid. Dit project past daar goed bij,” zegt schooldirecteur Jacco Onderdijk. “We hopen dat de boekjes thuis gelezen worden en dat het gesprek over plastic ook aan de keukentafel gevoerd gaat worden.”

Luc (7) komt wel eens afval tegen op het strand. “Ik ruim het altijd op, want afval is vies en hoort niet in de natuur.” Dees (6) vindt het ook niet leuk. “Door de wind kan afval van de straat naar de zee waaien. Mensen moeten geen plastic op de grond gooien.” Dees is de kleinzoon van Cees Vos. “Het was heel leuk dat opa in de klas kwam.” Alle leerlingen hebben een exemplaar van het boekje gekregen. De drukkosten zijn gedekt door de sponsoren Plus Serooskerke, OOS Serooskerke, Kunst Tandartsenpraktijk en Hoogedeure Makelaars.[n]