In de Grote Kerk Veere is veel te zien. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
In de Grote Kerk Veere is veel te zien. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Grote Kerk Veere brengt eeuwen tot leven

VEERE – De Grote Kerk Veere is op zichzelf al een imposant gebouw. Een stenen reus die veel geheimen herbergt. In 500 jaar tijd heeft de kerk verschillende bestemmingen gehad; van Gods huis tot militair hospitaal voor Franse soldaten. Nu is het een cultuurpodium waar een aantal van haar geheimen worden prijsgegeven.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Wie de Grote Kerk Veere binnenkomt, merkt gelijk de kolossale ruimte op. Het middenschip van het gebouw is vrijgehouden voor exposities en optredens, zoals met muziek en toneel. De muur aan het andere einde van de kerk wordt volledig gevuld met een projectie. De afbeeldingen lijken gebrandschilderd en nemen de kijker mee naar het verleden. Het beeld verandert en maakt een tijdsprong, door de eeuwen heen, van vroeger naar nu.

Koortsdromen
Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere wil bezoekers op een interactieve en laagdrempelige manier de verhalen van de Grote Kerk Veere laten beleven. Diepgaand genoeg voor de liefhebber en vol plezier en spanning voor de toevallige passant. In de zijbeuken zijn zes opstellingen waar met moderne technieken verhalen verteld worden. Zo kun je de koortsdromen van een 19e-eeuwse Franse soldaat ervaren, als je in de touwen van de stellage gaat liggen met een koptelefoon met 3D-geluid. Zoals de gewonde soldaat zweefde tussen leven en dood, zo zweef je zelf op de hoogte waar vroeger een houten vloer ingetimmerd was. De ramen uit die tijd zijn nog te zien. In een houten ‘doos’ is een animatie te zien over de Schotse prinses Mary, die op veertienjarige leeftijd werd uitgehuwelijkt. De animatie is langs twee zijden te bekijken, beide zijden geven letterlijk een andere invalshoek op het verhaal.


Mummiekat

In de rechter zijbeuk ontdek je het ware verhaal van mummiekat Gries en staat een lange schrijftafel waar je Nescio kunt evenaren door je favorieten spreuken op te schrijven en te delen op de wand.

Als de vleermuizen geen winterslaap houden is de toren van de Grote Kerk te bezichtigen. De wenteltrap draait en stijgt tot je boven het houten plafond komt. In de torenkamer waan je je penseelstreken van kunstenaars die zich door Veere lieten inspireren. De schilderijen en kleuren mengen met een caleidoscopisch effect over de vloer. Kunstwerken bekijken was nog nooit zo enerverend.

Archeologische vondsten, zoals grafzerken en een stoombad, zijn onder glazen platen in de vloer verwerkt en toegelicht op een informatiebord. De Grote Kerk Veere is geen museum en geen attractie, maar meer dan dat. Het is een experience waar voor iedereen iets te ontdekken en te beleven valt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.grotekerkveere.nl.[n]