Afbeelding
Foto: Arco de Visser

VROUWENPOLDER - Een vakantie kun je het niet noemen, maar een verre reis is het wel degelijk. Christiaan Mensinga maakt net als andere jaren deze zomer een reis voor het goede doel. Hij doet dat in zijn rolstoel.

Christiaan Meinsinga reist in zijn rolstoel, die hij op armkracht voortduwt, van Cadzand naar Den Helder. Het is de zogenaamde Noordzeeroute, een tocht van 535 kilometer. Christiaan zou in mei al beginnen, maar moest de onderneming toen uitstellen vanwege het coronavirus. Hij begint nu zaterdag in Cadzand. Meinsinga doet alles voor het door armoede geteisterde Kosovo. “Twintig jaar geleden werd Christiaan getroffen door een verhaal over Kosovo. Sindsdien zamelt hij daar geld voor in met een sponsortocht, elk jaar, ondanks zijn handicap”, zegt Arco de Visser uit Vrouwenpolder, die het woord voor de rolstoeler doet.

Meinsinga heeft de aandoening ADCA, die zijn spieren aantast. Hij kan daardoor onder meer moeilijk praten. “Maar het weerhoudt hem er niet van dit te doen.” Meinsinga zamelt het geld in voor Stichting Chaïm, waarbij De Visser nauw betrokken is. De inwoner van Vrouwenpolder is ook één van de gastgezinnen voor Meinsinga. Stichting Chaïm zet allerlei projecten op in de voormalige Joegoslavische republiek. “Vroeger was het vooral noodhulp. Dat is nu minder. We hebben laatst onder meer een basketbalclub opgericht waar kinderen kunnen sporten.”[n]