Dorpentocht Walcheren in betere tijden. FOTO TERRE DES HOMMES MIDDELBURG
Dorpentocht Walcheren in betere tijden. FOTO TERRE DES HOMMES MIDDELBURG Terre des Hommes Middelburg

24e Dorpentocht Walcheren in ander jasje door Corona

MIDDELBURG - De jaarlijkse fietstocht (Dorpentocht Walcheren) gaat dit jaar niet door zoals gepland. De organisatie vindt dat de risico’s voor deelnemers te groot zijn. In plaats daarvan heeft Terre des Hommes Middelburg besloten om een alternatieve route beschikbaar te stellen.


Hans Ligteringen is blij met het alternatief. “Absoluut. Ieder kan dan op een eigen gekozen dag deze mooie route rijden! Weliswaar zonder de gezelligheid en de aanwezigheid van de andere “goede doelen maar er kan toch genoten worden van het fietsen!”. Jaarlijks doen er aan de Dorpentocht zo’n 2000 tot 3000 deelnemers mee.

De fietstocht bestaat uit twee varianten. De 35 en 55 kilometer. Voor de 24e editie was de werkgroep binnen TdH Middelburg al volop bezig met de organisatie. Toch werd besloten om deze af te lasten. Volgens Ligteringen geen licht besluit. “Naast die risico’s voor deelnemers waren er ook twijfels of we de regel van 1.50 meter afstand op de 11 stempelposten wel zouden kunnen handhaven.”

Normaal gesproken kan een deelnemer van de Dorpentocht vooraf een routeboekje kopen. Op die route zijn vervolgens stempelposten met volop activiteiten. Aan het einde van de route kan, mits alle stempels zijn gehaald, een herinneringsmedaille worden opgehaald. Dat zit er dit jaar dus niet in. Daarom kiest de organisatie voor een alternatief. “De route 2018 is aangepast, herdrukt en kan gratis worden opgehaald. Op deze manier willen wij alle mensen toch iets aanbieden in deze bizarre tijd.”

Het routeboekje is verkrijgbaar in de winkel van Terre des Hommes Middelburg, bij de VVV-kantoren op Walcheren, de Drvkkery, Bibliotheek Vlissingen in CineCity en het Polderhuis in Westkapelle. Op 3 augustus 2021 hoopt de organisatie weer een volwaardige dorpentocht te kunnen organiseren.[n]