Femke Bartelse en Ronald Vintges. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Femke Bartelse en Ronald Vintges. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'De mensen hier zijn hartelijk en ondernemend'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Femke Bartelse.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Ik geloof niet dat ik voor deze rubriek ooit iemand sprak die nog maar zo kort in Middelburg woont. Ondanks het feit dat Femke Bartelse (1974) pas enkele weken geleden naar Zeeland kwam, weet ze het zeker: zij en haar lief Ronald Vintges willen hier niet meer weg.

Knagen
Na bijna elf jaar in Thailand te hebben gewoond en gewerkt, zijn ze in Middelburg terechtgekomen. Helemaal nieuw is Zeeland niet voor Femke. Haar vader is een Zeeuw. Femke is geboren in het Zwitserse Bern en groeide op in Drenthe. Later ging ze studeren en behaalde diploma's voor de opleidingen Toerisme & Organisatie en Human Resources en Organisatie Management. Tussen 1993 en 2005 werkte ze als HR-consultant en -manager voor diverse grotere bedrijven. Femke was goed in wat ze deed, maar het knaagde. “Soms besef je dat de wereld waarin je bent beland toch niet de jouwe is. Dan is het tijd om iets anders te gaan doen.”

Thailand
Naar een nieuwe weg hoefde ze niet lang te zoeken. “Automatisering had mijn interesse altijd al en dankzij Ronald ging er steeds meer mee doen. Ik leerde hem kennen in 1994. Als autodidact had hij al een schat aan ervaring, ook met de programmeertalen van het eerste uur. Al in 1996 deed hij me een eigen domeinnaam cadeau."
In 2005 begonnen ze voor zichzelf, met bedrijven op het gebied van webontwikkeling, hosting en domeinnamen én met webwinkels. De zaken gingen goed, maar wéér begon het knagen, ook bij Ronald. "We zagen in dat we ons werk overal ter wereld konden doen, zolang we maar een goede internetverbinding hadden. In 2009 waagden we de sprong en vertrokken naar het prachtige Thaise eiland Koh Samui, waar we het bedrijf begonnen dat we nu nog steeds hebben: Web IT 4 U. In Thailand verdienden we minder, maar was het leven goed. Alleen al dat klimaat! Heerlijk!”
Het stel genoot met volle teugen van Thailand, vooral van de overweldigende natuur, de bevolking en het buitenleven. Waarom besloten ze dit jaar dan toch om terug te keren naar Nederland? “Thailand is een land met twee gezichten. Er is veel schoonheid en vriendelijkheid, maar ook veel bureaucratie en corruptie. Dat went nooit, al zijn er ook grappige aspecten. Zo kun je maar eens per dag een boete krijgen. Je hoeft maar met je prent te wapperen en je mag doorrijden na een overtreding. Raar maar waar. Maar het grootste probleem is het regime. Thailand verwelkomt buitenlanders, maar liever Aziaten dan Westerlingen. Dat zorgde voor te veel problemen.”


Hartelijk
“Middelburg kwam in beeld door onze vrienden Helena en John Schets. Die van De Notenexpres, ja. Zij nodigden ons uit en we zetten het bedrijf hier gewoon voort.” In de korte tijd dat ze hier zijn, hebben ze al veel mooie plekjes ontdekt. "Wat is het hier prachtig! Nu is dat nog een beetje een vakantiegevoel, maar het voelt écht goed. Ondanks de crisis bruist de stad. De mensen zijn hartelijk en relaxed en tegelijkertijd ook heel ondernemend. Wij blijven!”[n]