Bram Mvambanu, artiestennaam Cycz.
Bram Mvambanu, artiestennaam Cycz. Foto: Edwin Mijnsbergen

'Ik houd ook van chaos, van een dynamische omgeving'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Cycz.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Na een uurtje praten met Middelburger Bram Mvambanu, artiestennaam Cycz, denk je dat deze man voor meerdere keerpunten in zijn leven staat. Op muzikaal gebied, maar ook als het gaat om wonen, werken en de liefde. "Er staan allerlei deuren op een kier. Over twee jaar kan alles weer helemaal anders zijn", zegt hij.

Bram straalt in alles uit dat hij het wel een prettig vooruitzicht vindt. Hij is op zijn best als er een beetje druk op de ketel staat en hij de kans krijgt om zichzelf te bewijzen. “Er is niks mis met stabiliteit, maar ik houd ook van chaos, van een dynamische omgeving.” Hij zegt het grijnzend. Als kind van Angolese ouders kwam hij ter wereld in Oostburg, woonde vervolgens vijf jaar in Biervliet, waarna het gezin Mvambanu in Middelburg belandde, in Reyershove. In Middelburg-Zuid groeide hij op. Daar ligt zijn hart.


Verenigingsgebouw

Een liefde voor het leven? Weer knikt Bram. “Ja, dat zit diep bij mij, ik heb er veel meegemaakt. Er was niks voor ons te doen. We hadden geen verenigingsgebouw waar we konden zijn, dus we hingen vooral veel rond op straat. Eerst op het veldje bij de Spinhuisweg, later bij de skatebaan van het Meiveld. We waren geen lieverdjes, maar ook geen criminelen. Ik heb op latere leeftijd nog wel regelmatig mijn excuses gemaakt bij sommige mensen. Waarom? Omdat ik op de lagere school een echte pestkop kon zijn. Een klier met een goed hart, maar toch: soms ging ik te ver.” Op zijn 26e woont Bram nog steeds in zuid, bij zijn ouders. Als ik hem vraag of zijn generatiegenoten zo lang thuis blijven wonen, lacht hij. “Dat ik weer thuis woon heeft zo zijn redenen. Tijdens mijn studie aan de HZ woonde en werkte ik in Amsterdam en Brussel. Mijn minor deed ik in Spanje. Dat beviel prima, maar voor nu is het goed om weer even thuis te zijn, maar misschien ga ik binnenkort wel in Amsterdam wonen. Daar woont mijn vriendin ook en daar is de muziekscene groter."

Waar hij gaat wonen hangt af van de dingen die staan te gebeuren op muzikaal gebied. Onder de naam Cycz timmert Bram al een paar jaar flink aan de weg als rapper. In augustus mag hij opnames maken bij het muziekprogramma 101Barz, van BNN. "Dat is de eredivisie van de Nederlandse hiphop. Het kan een springplank zijn." Hij is al een gevestigde naam in het Zeeuwse, met een paar veel gestreamde tracks op Spotify. Hij heeft tracks over de welbekende ‘bitches’ en het verdienen van geld, maar geeft ook workshops, wordt regelmatig gevraagd als spreker én hij brengt graag de boodschap over aan jongere gasten dat er meer is dan stoere teksten alleen.


Inrichtingen

Cycz werkt als zzp'er en is gastdocent voor jongeren die in gesloten inrichtingen zitten. Het werk ligt hem zo goed dat hij het graag wil blijven combineren met zijn muzikale ambities. “Het is gewoon tof als je bij jongeren die als onhandelbaar te boek staan tóch een ingang vindt, omdat je dezelfde taal spreekt en je echt voelt wat ze meemaken of hebben meegemaakt.”[n]