Marloes During. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Marloes During. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'We hebben nog geen moment spijt gehad'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Marloes During.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


“Dit is toch gewoon prachtig werk? Die dynamiek. Doorlopend nieuwe uitdagingen. En altijd weer die dankbaarheid van gasten als je het hen samen met het team naar de zin heb weten te maken. Dat ik dit wilde doen wist ik eigenlijk al meteen toen mijn eerste vakantiebaantje deed bij Hotel van der Valk in Goes. Ik had alleen niet gedacht dat ik al zo snel weer in Zeeland zou belanden.”


Ambities

Marloes During weet wat ze wil. Als 16-jarig meisje wilde ze al gaan voor een mooie loopbaan in het hotelwezen. December vorig jaar kregen haar ambities en doorzettingsvermogen een nieuwe bekroning toen ze werd aangesteld als manager van Fletcher Hotel Het Veerse Meer, waarvan ook restaurant Marina Lounge deel uitmaakt. Die aanstelling betekende voor haar een versnelde terugkeer naar haar geboorteprovincie. Ze woont er nu negen maanden met haar man James.


Kurhaus

Ze wilden sowieso graag terug naar Zeeland. "Niet eens zozeer omdat we al willen settelen, maar omdat we gewoon veel houden van de provincie en graag in de buurt van onze families wonen. In Den Haag, waar ik voor het Kurhaus Hotel werkte, hadden we het ook prima naar ons zin, maar we hielden de mogelijkheden om terug te verhuizen goed in de gaten. Toen er bij Hotel-Restaurant Het Veerse Meer een positie vrijkwam in het najaar van 2019 besloot ik te solliciteren. Ik werd aangenomen. Vanaf dat moment ging alles snel. We vonden een prachtige huurwoning in het centrum van Middelburg en James had ook al snel werk, als kok van het splinternieuwe Cityhotel Wood in Middelburg. We hebben nog geen moment spijt gehad van die snelle beslissingen. Voor mij is Middelburg nog nieuw, maar James kent iedereen hier. Dan went alles snel. Middelburg is een prachtige stad, die soms iets wegheeft van een dorp. We wonen heerlijk zo, maar kijken wel rond voor een koopwoning. In Middelburg."


Vrijheid

Marloes woonde en werkte ruim zes jaar buiten Zeeland. De Hogere Hotelschool deed ze in Leeuwarden. Dat ze koos voor een opleiding in die stad was geen toeval. “Het is de hotelschool met de meeste vrijheid en weet je: Friezen lijken wel een beetje op Zeeuwen. Ik had het er prima naar mijn zin. In die tijd kwam ik minder vaak naar huis. Doordeweeks zat ik in Leeuwarden, in de weekenden vaak in Den Haag, omdat James daar woonde. Of ik een uitgaanstype ben, vraag je? Ik ben nooit een echte kroegtijger geweest. Dat is anno 2020 niet anders, al gaan we wel graag en vaak uit eten. Heerlijk vinden we dat."


Begaan

Of ze er de rest van dit jaar ook daadwerkelijk vaak aan toe zal komen is nog maar de vraag, want als me één ding opvalt tijdens het bezoek aan Het Veerse Meer is het dat Marloes meer dan begaan is met het hotel en restaurant. Als manager stuurt ze beide onderdelen aan. Ze maakt lange dagen.


Vrije dag

Voor de kennismaking met mij komt ze op haar vrije dag naar Arnemuiden. Dat zegt iets over haar werkinstelling. Ze ontkent haar betrokkenheid niet. "Ik maak lange dagen, maar dat hoort erbij. Het zou ook gek zijn als dat niet zo was. Na die moeilijke eerste maanden van de coronacrisis zijn we gewoon blij dat we nu weer volgeboekt zijn en kunnen knallen.”

Als ik na het gesprek nog een drankje drink en rondkijk in het hotel, zie ik hoe Marloes haar woorden in de praktijk brengt. Iedere keer als ik kijk is ze ergens anders. Achter de receptie, in overleg met een medewerker, bellend in een vergaderruimte en dan weer vriendelijk pratend met een paar gasten van het restaurant. Ze is overal.


Terugkeer

Is ze net zo blij met haar baan als met haar terugkeer naar Zeeland? "Nou en of. Dit hotel heeft veel potentie", zegt Marloes. "Het bestaat nu bijna drie jaar. Waar we de eerste jaren vooral de focus hebben gelegd op het finetunen van de organisatie gaan we nu ook meer investeren in de verbinding met de omgeving. We willen graag dat locals Marina Lounge ook leren kennen. Het is een prachtrestaurant, op een schitterende plek, dat er zeker niet alleen maar is voor de hotelgasten. In tegendeel: alle Zeeuwen zijn hier van harte welkom. We zoeken nu ook nadrukkelijk naar samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met vliegveld Midden-Zeeland. Dat doe ik ook graag. Er zijn altijd werelden te winnen. Altijd.”[n]