Molen de Hoop, zoals deze er uit moet komen te zien
Molen de Hoop, zoals deze er uit moet komen te zien Foto: Kuiper Compagnons

SINT LAURENS - Je hebt van die bijzondere bouwprojecten waarvoor geduld en een lange adem vereisten zijn. Het herstel van de molen in Sint Laurens is er zo eentje.

De molen is een ankerpunt voor de inwoners van Sint Laurens. Het is geen standaardmolen. Sinds een grote brand in 1943 heeft deze namelijk geen kap en wieken meer. Daarna heeft een elektromotor er decennia voor gezorgd dat er kon worden gemalen. Het comité tot herstel en instandhouding van Molen De Hoop, dat bestaat uit vrijwilligers, is sinds 2012 bezig om deze na meer dan driekwart eeuw terug te plaatsen.

Als het aan het comité ligt, gebeurt dat volgend jaar, het jaar dat het 300 jaar is geleden dat Molen De Hoop is gebouwd. Begin dit jaar is een subsidieaanvraag ingediend. Het comité stak uren werk in het bestek, tekeningen, begrotingen, een historische toelichting en gedegen onderbouwing.

De onderhandelingen over een subsidie voor herstel van het rijksmonument zijn volgens de dorpsvereniging Sint Laurens in een cruciale fase beland. Zonder de financiële hulp van de provincie lijkt een restauratie er nooit van te komen. Andere organisaties en bedrijven zouden dan namelijk ook afzien van steun.

Anneke de Pagter van de dorpsvereniging in Sint Laurens heeft daarom dit weekend haar steun uitgesproken voor het initiatief. “Het zou erg jammer zijn als dit mooie plan voor ons dorp niet door zou kunnen gaan. We hopen al jaren dat de molen weer in oude luister kan worden hersteld en dat daarmee de voorzieningen in het dorp worden verbeterd.”

Als Molen De Hoop eenmaal is hersteld, wil het comité in het rijksmonument een horecazaak en winkeltje beginnen.[n]